Järjestöt protestoivat urheiluvaatealan halpatyötä vastaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kansainvälisten järjestöjen yhteenliittymä kampanjoi olympiakaupunki Ateenassa, urheiluvaateteollisuuden työntekijöiden riistoa vastaan. Järjestöjen mukaan halpatyö ja työntekijöiden oikeuksien polkeminen on urheiluvaatebisneksessä maailmanlaajuinen ilmiö.

Oxfamin, Clean Clothes Campaignin ja Global Unionsin käynnistämässä kampanjassa pyritään hakemaan sekä yleisön että urheiluvaateyritysten ja urheilijoiden tukea riiston lopettamiselle.

Järjestöjen tutkimuksen mukaan eri puolilla maailmaa urheiluvaateteollisuudessa maksetaan työntekijöille riittämättömiä palkkoja, heitä pakotetaan ylitöihin, tuotantovelvoitteet nostetaan kohtuuttoman korkeiksi, työntekijöiltä evätään oikeuksia, heitä ahdistellaan seksuaalisesti ja solvataan.

Olympialaisten kaltaisten suurtapahtumien alla paine vain kasvaa, kun urheiluvaateteollisuus pyrkii tuottamaan uusimpia muotimalleja entistä halvemmalla ja nopeammin. Kampanjajärjestöjen edustajan Duncan Pruettin mukaan urheiluvaateteollisuuden myynti kasvaa suurtapahtumien edellä 15 prosenttia.

Kampanja käynnistyi maaliskuussa ja huipentuu perjantaina alkavissa Ateenan olympialaisissa, jotka eivät kuitenkaan merkitse kampanjan päättymistä.

Järjestöt kertovat saaneensa kampanjalleen tuen sadoilta järjestöiltä 35 eri maassa sekä useilta urheilumaailman edustajilta. Tukensa ovat antaneet mm. viisi kertaa Tour de Francen voittanut espanjalainen Miguel Indurain, yhdysvaltalainen moukarinheittäjä Kevin McMahon, australialaisuimari Sarah Joublot, hollantilaisjuoksia Kamiel Maase ja ranskalaisjalkapalloilija Didier Deschamps.

Myös monet tunnetut urheiluvaateyritykset ovat järjestöjen mukaan suhtautuneet myönteisesti kampanjaan, joukossa Nike, Adidas, Reebok ja Puma. Sen sijaan Kansainvälinen olympiakomitea ei ole suostunut antamaan kampanjalle tukeaan, mikä on yllätys ja pettymys, sanoo järjestöjen edustaja Barbara Kwateng.

YLE24, AFP