1. yle.fi
  2. Uutiset

Amnesty: Darfurissa tukahdutetaan sananvapautta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Sudanin hallituksen joukot ovat pidättäneet Darfurissa kymmeniä siviilejä, jotka ovat puhuneet alueen kriisistä ulkomaalaisille. Lisäksi on pidätetty alueen poliittista ja ihmisoikeustilannetta arvostelleita.

Amnestyn tietojen mukaan pidätettyjen joukossa on ihmisiä, jotka ovat keskustelleet alueella vierailleiden Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin, Ranskan ulkoministerin Michel Barnierin tai Afrikan unionin tulitaukokomission jäsenten tai toimittajien kanssa.

Pohjois-Darfurissa on pidätetty kesäkuun lopun jälkeen ainakin 47 ulkomaalaisia tavannutta. Esimerkiksi Abu Shawq'n pakolaisleirillä pidätettiin 15 ihmistä heti, kun Powell oli vieraillut leirillä 30. kesäkuuta. Viisi miestä pidätettiin Barnierin vierailtua leirillä heinäkuun lopussa.

Etelä-Sudanissa pidätettiin heinäkuun lopulla ihmisoikeusjuristi, joka oli vienyt paikallishallinnon edustajille vetoomuksen, jossa vaadittiin Darfuriin rauhaa. Sudanin naisten liiton jäsen puolestaan pidätettiin kesäkuun lopulla ilmeisesti siksi, että hän oli osallistunut toimintaan konfliktin lopettamisen ja arabitaistelijoiden aseriisunnan lopettamisen puolesta.

Darfurin länsiosassa Ardamatan pakolaisleirillä pidätettiin heinäkuussa neljä masaliitti-heimon johtajaa, jotka olivat varoittaneet ihmisiä palaamasta kyliinsä ennen kuin alueella on rauhallista. He olivat myös puhuneet ulkomaalaisten kanssa.

Amnesty vaatii Sudanin hallitusta vapauttamaan heti ja ehdoitta kaikki mielipiteensä ilmaisemisen takia pidätetyt sekä takaamaan, ettei pidätettyjä kiduteta. Lisäksi hallitusta vaaditaan sallimaan ihmisten puhua Darfurista vapaasti ja ilman rangaistuksen pelkoa.

Juristeille, ihmisoikeustarkkailijoille, avustustyöntekijöille ja toimittajille on lisäksi taattava välittömästi pääsy kaikkialle Sudanissa, myös vankiloihin ja pidätyskeskuksiin, Amnesty vaatii.

YLE24

Lue seuraavaksi