Rahapula hidastaa Angolan pakolaisten paluuta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Angolassa avustusjärjestöjen rahapula hidastaa pakolaisten kotiuttamista. Noin 166 000 angolalaista elää yhä naapurimaiden pakolaisleireillä liki kolme vuosikymmentä kestäneen sisällissodan jäljiltä. Kotiin palaavia odottaa usein uskomaton kurjuus, sanoo YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP.

WFP kertoo, että se on saanut kansainvälisiltä lahjoittajilta vain 18 prosenttia noin 207 miljoonasta eurosta, jotka se on pyytänyt Angolassa kotiin palaavien pakolaisten ruokkimiseen tälle ja ensi vuodelle.

Rahapula vaikeuttaa vakavasti pakolaisten kotiuttamista ja myös vähentää pakolaisten paluuhaluja.

WFP on jo joutunut puolittamaan palaajille antamansa vilja-annokset ja ensi kuussa viljaa ei ole antaa lainkaan, jos järjestö ei saa nopeasti lisää lahjoituksia.

Järjestö muistuttaa, että monia kotiin palaavia odottaa Angolassa uskomaton kurjuus. Puhdasta vettä ei ole saatavilla riittävästi, kouluja ja terveysasemia on harvassa ja suurin osa maasta voi vain haaveilla sähköstä, sanoo WFP:n edustaja Sonsoles Ruedas.

Angolan hallituksen ja Unita-sissiliikkeen välinen sisällissota puhkesi heti itsenäisyystaistelun päätyttyä vuonna 1975. Rauhaa yritettiin jo 1990-luvulla, mutta lopullisesti osapuolten sota päättyi, kun hallituksen joukot surmasivat Unitan johtajan Jonas Savimbin helmikuussa 2002.

Sodan jälkeen jo noin 1,4 miljoonaa pakolaista on palannut kotiin, mutta 166 000 elää yhä pakolaisina.

DPA, YLE24