Keniassa vakava ruokapula

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Keniassa 2,3 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta kuivuuden koettelemilla alueilla, kertovat YK-järjestöt. Sen mukaan kuivien alueiden väestöstä joa 45 on aliravittuja ja heistä kolmannes kärsii vakavasta aliravitsemuksesta.

Keniassa on vuosittain kaksi sadekautta, loka-joulukuussa ja maalis-kesäkuussa. Tänä vuonna keväisen pitkän sadekauden sateet jäivät kuitenkin vähäisiksi ja sato on epäonnistunut monin Keski-Keniasta rannikolle ulottuvalla alueella.

Maan kahdeksasta maakunnasta kahdessa sato on jopa 80 prosenttia tavanomaista pienempi, kahdessa muussa 40 - 50 prosenttia.

YK-järjestöjen mukaan Kenia tarvitsee 97 miljoonan dollarin edestä ruoka-apua ulkomailta.

YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n edustaja Timo Pakkala sanoo, että aliravitsemusaste on jo saavuttamassa hälyttävän tason, mikä vaarantaa lasten ruumiillisen ja älyllisen kehityksen.

YK:n lastenavun järjestön Unicefin edustajan Heimo Laakkosen mukaan 520 000 lasta tarvitsee lisäksi rokotuksen ja vitamiineja tautien torjumiseksi.

Ruokapulasta kärsivät viljelijät ovat jo selviytyäkseen alkaneet mm. syödä siemenviljaa ja vanhemmat ovat alkaneet ottaa lapsia pois koulusta, jotta nämä voisivat auttaa ruoan hankinnassa.

Itäafrikkalaisessa Keniassa on noin 32 miljoonaa asukasta.

AP