Kosovon uusi YK-johtaja aloittaa työt

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kosovon YK-hallinnon uusi johtaja, tanskalainen diplomaatti Sören Jessen-Petersen aloittaa maanantaina työnsä Kosovossa. Hän sanoo, että Kosovon asema ratkaisee koko Balkanin vakauden. YK on päättänyt arvioida Kosovon asemaa uudelleen ensi vuoden puolella.

Jessen-Petersen on viides tehtävässä sen jälkeen, kun YK vuonna 1999 otti Kosovon hallintaansa sotilasliitto Naton pommitusten jälkeen. Muodollisesti Kosovo on edelleen osa Serbiaa ja Montenegroa, mitä tosiasiaa Kosovon albaanit vastustavat jyrkästi.

Jessen-Petersen on pakolaisasiantuntija ja entinen EU-edustaja Makedoniassa. Hänen edeltäjänsä Harri Holkeri lähti tehtävästä terveyssyistä.

Maaliskuussa albaanit hyökkäsivät Kosovon serbivähemmistöä vastaan ja alueella puhkesi pahoja levottomuuksia. Kosovon väestöstä 90 prosenttia on albaaneja.

Holkeri ja YK-hallinto saivat osakseen voimakasta kritiikkiä kriisin huonosta hoidosta.

Alueen albaanijohtajat katsovat, että YK:n olisi aika irrottaa otettaan vallankahvasta ja antaa paikallisten hoitaa turvallisuus- ja talouspolitiikkaa. Kosovon työttömyysprosentti on 55, eikä talouskasvusta ole tietoakaan.

Reuters, YLE24