YK tuomitsi Burundin verilöylyn

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut Burundissa pakolaisleirillä perjantaina tehdyn iskun, jossa surmattiin yli 160 Kongosta paennutta tutsia.

YK vaatii naapurimaita Burundia ja Kongon demokraattista tasavaltaa tekemään yhteistyötä syyllisten saamiseksi oikeuden eteen.

Hutukapinalliset hyökkäsivät perjantaina YK:n ylläpitämään Gatumban pakolaisleiriin ja tappoivat Kongon demokraattisesta tasavallasta paenneita tutseja. Valtaosa uhreista oli naisia ja lapsia.

Iskun tekijäksi on ilmoittaunut Burundin hutukapinallisten ryhmä FNL. Kapinallisten mukaan heidän oli alun perin tarkoitus iskeä pakolaisleirin lähellä sijaitsevaan sotilaskohteeseen. Myös rajan yli toimivia muita kapinallisryhmiä on syytetty osallisuudesta.

Burundin armeija kertoi maanantaina sulkeneensa Kongon vastaisen rajansa ja lisänneen valvontaa rajalla ja pakolaisleireillä estääkseen mahdolliset uudet iskut.

Gatumban leirillä on noin 1 700 pakolaista, jotka pakenivat kesäkuussa Kongon taisteluja. Leiri sijaitsee 16 kilometriä Burundin pääkaupungin Bujumburan kaakkoispuolella lähellä Kongon rajaa. Kaikkiaan Burundiin on paennut noin 20 000 kongolaista tutsia.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan toivoo, että Kongo, Burundi, Ruanda ja Uganda tekisivät yhteistyötä raja-alueellaan toimivien aseellisten ryhmien saamiseksi kiinni.

EU vaati verilöylyn jälkeen FNL:ää aloittamaan tulitauon ja neuvottelut Burundin hallituksen kanssa.

Burundin hutujen ja tutsien välisessä sisällissodassa on kymmenen vuoden aikana kuollut arviolta 300 000 ihmistä.

Viime vuonna toinen huturyhmä, FDD, solmi tutsijohtoisen hallituksen kanssa rauhan ja sopi vallanjaosta, mutta FNL kieltäytyi tulemasta sopimukseen mukaan.

Reuters, BBC