1. yle.fi
  2. Uutiset

Huovinen väläyttää kirkon jakoa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Helsingin piispa Eero Huovinen pohtii, pitäisikö vannoutuneimpien naispappeuden vastustajien erota evankelisluterilaisesta kirkosta ja perustaa oma kirkkonsa.

Viime maaliskuussa Huovista pyydettiin jättäytymään pois ehtoolliselta Luther-säätiön järjestämässä tilaisuudessa.

Pappisvirasta voidaan olla eri mieltä, mutta ehtoollisyhteyden epääminen on tietoinen askel kohti oman kirkon perustamista, toteaa Huovinen Kotimaa-lehdessä julkaistussa puheenvuorossaan.

Huovinen kirjoittaa, että samaan aikaan ei voi pysyä kirkon sisällä ja hyötyä sen eduista, mutta toimia sen periaatteita vastaan.

Kirkolliskokous hyväksyi naispappeuden jo vuonna 1986. Tulkintaerimielisyyksiä on kuitenkin aiheuttanut samassa yhteydessä ylös kirjattu toivomusponsi, jonka mukaan naispappeuden vastustajilla tulee olla kirkossa toimintavapaus.

Ponnen velvoittavuudesta kiistellään edelleen. Kirkolliskokouksen mukaan ponsi on toivomus siitä, miten asioita kirkossa tulee hoitaa, ei juridisesti sitova päätös.

Tutkimusten valossa suomalaiset suhtautuvat naispappeuteen myönteisesti. Vuonna 2000 tehdyn kyselyn mukaan 85 prosenttia suomalaisista hyväksyi naisen papiksi ehdoitta. Vastustajia oli viisi prosenttia kyselyyn vastanneista.

STT, YLE24

Lue seuraavaksi