Bangladeshin oppositio jatkaa protestejaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Eri puolilla Bangladeshia opposition tukijat ovat jatkaneet protesteja vastalauseena lauantaiselle kranaatti-iskulle, jossa ainakin 18 ihmistä kuoli ja 150 haavoittui. Protestoijat syyttävät hallitusta iskusta, joka tehtiin pääkaupungissa Dhakassa oppositiojohtajan puhetilaisuudessa.

Oppositiopuolue Awami Leaguen puheenjohtajan ja entisen pääministerin Hasina Wajedin puhetilaisuuteen kokoontuneeseen monituhatpäiseen väkijoukkoon heitettiin lauantaina ainakin seitsemän kranaattia. Wajed itse selvisi iskusta vähäisin vammoin, mutta opposition mukaan iskun tavoite oli hänen surmaamisensa.

Heti iskun jälkeen opposition kannattajat osoittivat mieltä eri puolilla Bangladeshia, ja protestit jatkuivat sunnuntaina. Paikoin mielenosoitukset ovat yltyneet väkivaltaisiksi.

Maan keskiosassa väkijoukko sytytti tulipalon junassa, joka oli matkalla Dhakasta Chittagongiin. Mielenosoittajat olivat ensin kehottaneet junan noin 600 matkustajaa poistumaan.

Osa opposition tukijoista aloitti lisäksi jo sunnuntaina lakon, johon Awami League on kehottanut tiistaina ja keskiviikkona. Muun muassa Dhakassa monet kaupat, virastot ja koulut olivat sunnuntaina kiinni.

Maan oppositiota vastaan on hyökätty pommein ennenkin. Puhetilaisuus oli järjestetty protestiksi viime kuussa puolueen johtohahmon surmanneelle iskulle.

ukaan ei ole toistaiseksi ilmoittautunut lauantain iskun tekijäksi. Opposition mukaan hallitus on luonut ilmapiirin, joka mahdollistaa tällaiset iskut, koska aikaisempien iskujen tekijät ovat selvinneet rangaistuksetta. Hallitus kiistää syytökset ja kehottaa bangladeshilaisia yhtenäisyyteen.

Dhakassa kiristettiin turvatoimia iskun jälkeen. Uutistoimisto Reutersin poliisilähteen mukaan Dhakassa on pidätetty kahdeksan ihmistä epäiltynä yhteyksistä iskuun.

AP, Reuters, YLE24