1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

nimetön

Yle Uutisten artikkeliarkisto

TSHEKIN presidentti Vaclav Klaus on estänyt vetollaan eurooppalaisten pidätysmääräysten laillistamisen Tshekissä. Klausin mukaan EU-sopimus rikkoo perustuslain pykälää, jonka mukaan kansalaista ei saa pakottaa lähtemään kotimaastaan. EU-maista vain Tshekki ja Italia eivät ole ottaneet sopimusta osaksi omaa lainsäädäntöään.

RUOTSISSA on jälleen karannut kaksi vankia. He pakenivat eteläruotsalaisesta Halmstadin kaupungin vankilasta. Poliisi ei pidä miehiä vaarallisina.

TURKISSA yksi ihminen on kuollut ja ainakin yksi loukkaantunut turistien suosiman Antalyan kaupungin satamassa sattuneessa räjähdyksessä. Räjähdyksen syytä ei vielä tiedetä.

USA:N TUKIKOHDASSA Mannheimissa Saksassa on alkanut oikeudenkäynti neljää irakilaisvankien kidutuksesta syytettyä yhdysvaltalaissotilasta vastaan. Syyte on nostettu tähän mennessä seitsemää sotilasta vastaan, joista yksi tuomittiin vuodeksi vankilaan ja yhden oikeudenkäynti USA:ssa on yhä kesken.

ESPANJAN HALLITUS aikoo jakaa oleskelulupia laittomille siirtolaisille, joilla on voimassa oleva työsopimus, kertoo maan maahanmuuttoministeri. Lupia saisivat myös ne siirtolaiset, jotka ilmoittavat laitonta työvoimaa palkkaavista työnantajista. Tarkoituksena on helpottaa ulkomaalaisten integraatiota mutta myös taistella harmaata taloutta vastaan.

MONGOLIHALLITSIJA TSINGIS-KAANI osasi sekä lukea että kirjoittaa, uskovat Kiinan Sisä-Mongolian yliopiston tutkijat. He ovat löytäneet todisteita kaanin aikeista lukea taolaisia tekstejä. Hän on ilmeisesti myös kirjoittanut itse viestin kiinalaiselle munkille. Vuonna 1227 kuollutta kaania on pidetty luku- ja kirjoitustaidottomana.

TAIWANIN parlamentti on hyväksnyt perustuslain muutoksen, joka puolittaa parlamentin jäsenten määrän 225:stä 113:een. Vaalialueet muuttuvat yhden paikan vaalipiireiksi.

Lue seuraavaksi