1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Rikkaruohoista luonnonlääkkeitä

Rikkaruohoista saattaa tulla seuraava suuri luonnonlääkkeiden raaka-ainelähde, ennustaa The Futurist –lehti. Tutkimus on paljastanut parantavia ainesosia monissa rikkaruohoiksi leimatuissa kasveissa.

Jo pitkään on ylistetty kaukaisten metsien yrttien tarjoamia mahdollisuuksia lääketeollisuudelle. Lähiseudun rikkakasvien mahdolliset parantavat ainesosat sen sijaan on unohdettu.

Tällä hetkellä tunnetuimpia kasvikunnan lääkeaineita ovat unikosta saatava morfiini ja matkapahoinvointiin tepsivä skopolamiini. Floridan yliopiston tutkijan John Richard Steppin mukaan syövän vastaisessa taistelussa käytetään kasviperäisiä lääkeaineita vinblastiinia ja vikristiiniä.

- Luonnonvaratutkimuksen painopiste on trooppisissa sademetsissä, ja tämä osa-alue on jäänyt syrjään”, sanoo Stepp.

- Meidän on laajennettava näkemystämme, mikäli haluamme löytää uusia lääkeaineita kasveista.

Stepp on tutkinut kasvien lääkekäyttöä muun muassa Meksikossa, jossa paikallinen väestö on tottunut käyttämään erilaisia kasveja esimerkiksi vatsavaivojen, vilustumisen ja hengitystieoireiden hoidossa. Yhdysvalloissa on perinteisesti käytetty enkelin trumpetti –kukasta (Brugmansia) valmistettua tahnaa iholla laskemaan turvotusta ja lievittämään kipua.

- Lääkekasvien luonnon apteekki on helposti saatavissa pihoilla ja polkujen var-silla ennemmin kuin syvällä metsän keskellä. Jos hallitukset ymmärtäisivät tämän, ne voisivat edistää perinteistä lääkekasvien käyttöä, Stepp sanoo.

- Ne ovat helposti saatavissa, eivät maksa mitään ja ovat usein tehokkaita.

Ylen Ympäristötietopalvelu