Venäjällä surraan lentoturmien uhreja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Venäjällä vietetään torstaina kansallista surupäivää tiistaisten lentoturmien uhrien muistoksi. Kahden lentokoneen maahansyöksyssä kuoli yhteensä 89 ihmistä.

Presidentti Vladimir Putin on keskeyttänyt lomansa Mustallamerellä ja palannut Moskovaan, jossa hän on tavannut turvallisuuspalvelun ja hätätilaministeriön johtoa.

Matkustajakoneiden putoamisen syy ei ole edelleenkään selvinnyt. Ilmeisimpänä pidetään ilmailusäännösten mahdollista rikkomista. Se voi merkitä muun muassa teknistä vikaa tai vääränlaista polttoainetta.

Syyttäjän mukaan turmat saattoivat aiheutua nimenomaan inhimillisestä erehdyksestä tai teknisestä viasta, mutta terrorismin mahdollisuuskaan ei ole poissuljettu. Turmakoneiden jäännösten ensimmäisissä tutkimuksissa ei ole kuitenkaan löytynyt jälkiä terrorismista tai räjähdyksistä, kerrotaan turvallisuuspalvelu FSB:stä.

FSB:n räjähdeasiantuntijat tekevät jäännösten löytöpaikoilla yhteistyötä sisäministeriön ja Venäjän syyttäjänviraston tutkijoiden kanssa.

Maahansyöksyt lähes samanaikaisia

34 matkustajaa ja kahdeksaa miehistön jäsentä kyydinnyt Volga-Aviaexpressin Tupolev-kone putosi myöhään tiistaina alas Tulan alueella runsaat 150 kilometriä Moskovasta etelään. Kone oli matkalla Moskovasta Volgogradiin.

Silminnäkijätietojen mukaan maahanputoamista olisi edeltänyt koneessa sattunut räjähdys. Viranomaisten mukaan kaikki koneessa olleet menehtyivät. Koneen hylky paikannettiin jo keskiviikkona ja pelastustyöntekijöitä kuljetettiin alueelle.

Liki samaan aikaan lennonjohto kadotti yhteyden Moskovasta Sotshiin matkalla olleeseen Sibir-yhtiön koneeseen, jossa oli 46 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Kadotessaan tutkasta kone oli Rostovin kaupungin lähellä vajaa tuhat kilometriä Moskovasta etelään.

Venäjän uutistoimistojen tietojen mukaan kone oli hetkeä ennen katoamistaan viestittänyt vaikeuksista. Interfax kertoi, että kone olisi lähettänyt kaappausviestin, mutta RIA Novostin mukaan kyseessä oli hätäsignaali, joka saattoi johtua monestakin eri asiasta.

Koneen ja ruumiiden jäänteitä paikannettiin keskiviikkona aamulla Rostovin läheltä. Paikallisen hätätilaviranomaisen mukaan kone ilmeisestikin hajosi kappaleiksi ilmassa ja sen osia on levinnyt laajalle alueelle.

Molemmista turmakoneista on löydetty yksi lentotietoja tallentava ns. musta laatikko. Kummassakaan turmakoneessa ei tiettävästi ollut matkustajina ulkomaalaisia.

Turvatoimia on kiristetty Venäjän kaikilla lentokentillä tapausten johdosta.

Reuters, AFP, AP, DPA, BBC, YLE24