Sääilmiöiden ennustaminen helpottuu?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Nasan tutkijat kertovat kehittäneensä uuden tavan ennustaa tulevia tulvia ja kuivuutta jopa kuukauden etukäteen. New Scientist -lehdessä esitellyn menetelmän avulla sään ääri-ilmiöihin voitaisiin varautua huomattavasti nykyistä aiemmin.

Tähän asti Yhdysvaltain avaruushallinnossa ja muuallakin on katsottu, että sään ennustaminen viikkoa pitemmälle ajanjaksolle on varsin epävarmaa touhua. Syynä on ilmakehän muutosten arvaamattomuus.

Nasan tutkijoiden mukaan mannerten keskellä on kuitenkin havaittavissa keskittymiä, joiden kosteustasossa tapahtuvat muutokset kertovat tulevista sääilmiöistä - yhtä lailla kuivuudesta kuin tulvistakin.

Uutta on arvio, että maaperästä haihtuva kosteus on huomattava höyryn muodostumisen lähde. Mantereelta haihtuva vesi tiivistyy ilmakehässä sadepilviksi, joten kuiva maa ennakoi kuivuutta ja kostea maaperä puolestaan sateita, sanovat Nasan tutkijat.

Jo aiemmin on tiedetty valtamerten käyttäytyvän samalla tavalla. Esimerkiksi poikkeuksellisia sade- ja tuulioloja aiheuttava El Nino -sääilmiö johtuu yleisesti ottaen meriveden lämpötilan muutoksista itäisellä Tyynellä valtamerellä.

Nasan tutkijat Marylandissa ovat nyt tulleet johtopäätökseen, että mantereet voivat toimia samanlaisina katalyytteina. Erityisen antoisia tarkkailtavia ovat tutkimuksen mukaan Pohjois-Amerikan suuret tasangot, pohjoinen Intia sekä Saharan eteläpuolinen Sahelin alue.

Reuters, YLE24