Lankia kiistää KD:n ja keskustan avustussopimuksen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Keskustan puoluesihteeri Eero Lankia kiistää Aamu-TV:n uutisille, että keskustalla ja kristillisdemokraateilla olisi ollut salainen yhteistyösopimus koskien vuoden 2000 presidentinvaaleja ja viime vuoden eduskuntavaaleja.

Lankian mukaan kristillisdemokraatit tarjosivat sopimuspaperia, mutta keskusta ei sitä allekirjoittanut, vaan lupasi vain katsoa, mitä puolueiden välisen vaaliliiton eteen olisi tehtävissä.

Pääministeri Matti Vanhanen puolestaan sanoi perjantaina Radio Suomen haastattelussa kuulleensa keskustan ja kristillisdemokraattien välille viritellystä vaaliyhteistyösopimuksesta vasta jälkikäteen.

Kristillisdemokraateilla ja keskustalla oli perjantain Helsingin Sanomien mukaan salainen sopimus keskinäisestä avusta koskien vuoden 2000 presidentinvaaleja ja viime vuoden eduskuntavaaleja: kristillisdemokraattien oli määrä tukea Esko Ahoa presidentiksi, jos keskusta solmii vaaliliiton eduskuntavaaleissa KD:n kanssa.

Sopimus ei kuitenkaan pitänyt, sillä keskustan piirit hylkäsivät vaaliliitot kristillisten kanssa viime vuonna.

Kristillisdemokraatit menivät vuoden 2003 eduskuntavaaleissa vaaliliittoon perussuomalaisten ja kokoomuksen kanssa, mutta vaaliliitto oli KD:lle epäedullinen. Puolue olisi saattanut saada jopa 2 - 4 lisäpaikkaa, jos vaaliliittokumppanina olisi ollut keskusta.

YLE24