Palkkasotilaat oikeudessa Zimbabwessa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Zimbabwelainen tuomioistuin on todennut britti Simon Mannin syypääksi osuudesta otaksuttuun Päiväntasaajan Guinean vallankaappaushankkeeseen. 66 muuta syytettynä ollutta palkkasotilasta vapautettiin.

Zimbabwen ulkoministeriön mukaan syytettyinä olleita palkkasotilaita uhkasi jopa kuolemantuomio. Simon Mannin tuomio luetaan julki syyskuussa.

Mannin palkkasotilasryhmän lentokone pysäytettiin maaliskuussa Zimbabwessa, kun se oli noutamassa aseita matkallaan Päiväntasaajan Guineaan, joka on rikastunut öljyvarojensa ansiosta. Oikeuden mukaan aseita oli määrä käyttää vallankaappauksessa.

Mann on entinen Britannian SAS-erikoisjoukkojen upseeri. Hänen mukaansa aseet oli tarkoitus ostaa vartiointikäyttöön Kongon Demokraattisessa tasavallassa sijaitsevalla timanttikaivokselle.

Toinen kaappaushankkeen pääsyytetyistä on eteläafrikkalainen asekauppias Nick du Toit. Häntä ja 13:a muuta ulkomaalaista vastaan aloitettiin oikeudenkäynti maanantaina Päiväntasaajan Guinean pääkaupungissa Malabossa.

Samaa vallankaappaushanketta koskevassa oikeudenkäynnissä Etelä-Afrikassa on syytettynä myös Britannian entisen pääministerin Margaret Thatcherin poika Mark Thatcher. Hän on kiistänyt syytteet ja on vapaana takuita vastaan.

AFP, BBC