1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Talidomidista apua luuydinsyövän hoidossa

Pahamaineinen talidomidi-lääke on osoittautunut tehokkaaksi myelooman eli luuydinsyövän hoidossa.

Aamulehden mukaan 30-40 prosentilla käyttäjistä lääke on antanut lisää elinaikaa ja parantanut elämän laatua. Osa potilaista on joutunut jättämään hoidon sivuvaikutusten takia.

Koko maassa talidomidia käyttäviä syöpäpotilaita on jo useita satoja.

Lääkkeen vaikutus perustuu siihen, että se ehkäisee verisuonten uudistumista ja hidastaa ääreisverenkiertoa. Näin myös kasvainten verisuonitus heikkenee. Lääkkeen arvellaan myös hillitsevän syöpäsoluja ja vahvistavan puolustussoluja.

1950 - 60-luvuilla rauhoittavaa talidomidia käytettiin raskauden aiheuttaman aamupahoinvoinnin ja univaikeuksien hoitoon. Lääke aiheutti kuitenkin sikiövaurioita. Talidomia käyttäneiden äitien lapset syntyivät sokeina, kuuroina, lyhytraajaisina tai ilman raajoja. Myös äideille saattoi aiheutua hermovaurioita.

Parantumatonta myeloomaa hoidetaan yleensä solumyrkyillä. Yhdysvalloissa hoitoon käytetään välillä ensisijaisesti talidomidia, Suomessa siihen turvaudutaan yleensä vasta, kun muut keinot on käytetty.

Talidomidi-hoito on suhteellisen kallista. Lääke annetaan tällä hetkellä sairaalasta potilaalle, sillä Kela ei korvaa talidomidia.

YLE24