Hiukkasten terveyshaitoista uusi opas

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ulkoilman hiukkasten terveyshaitoista ja niiltä suojautumisesta on ilmestynyt uusi opas. Hiukkaset lisäävät hengitys- ja sydänoireita, mutta altistumista niille on mahdollista vähentää myös omalla toiminnalla.

Oppaan ovat toimittaneet Hengitysliitto Heli, YTV, Ilmatieteen laitos, ympäristöministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö. Opasta on saatavilla kyseisistä organisaatioista sekä Internetistä.

Ilmassa leijailevista hiukkasista ihmisille ovat nykytiedon mukaan haitallisimpia polttoperäiset pienhiukkaset, joita syntyy mm. autojen moottoreissa, teollisuudessa, energiantuotannossa ja puulämmityksessä.

Pienhiukkaset pääsevät tunkeutumaan syvälle hengitysteihin, jopa keuhkorakkuloihin saakka, mistä ne poistuvat hitaasti. Erittäin pienet hiukkaset voivat kulkeutua myös verenkiertoon.

Ihminen ei huomaa kuitenkaan pienhiukkasten olemassaoloa yhtä helposti kuin suurempien, joita on etenkin katupölyssä.

Herkimpiä piehiukkasille ovat astmaatikot, vanhemmalla iällä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatauteja sairastavat sekä lapset. Hiukkaspitoisuuksien kohoaminen lisää hengitys- ja sydänoireita sekä heikentää keuhkojen ja sydämen toimintakykyä.

Tämä voi lisätä lääkkeiden ja sairaalahoidon tarvetta, pahimmillaan jopa kuolleisuutta.

Suomessa ulkoilman laatu on yleensä keskimäärin melko hyvä, mutta ajoittain hiukkaspitoisuudet kohoavat melko korkeiksi. Hiukkaspitoisuuksille ei nykytiedon perusteella voida määritellä täysin haitatonta alarajaa.

Ihminen voi vähentää omaa altistumistaan muun muassa välttämällä pitkäaikaista oleskelua vilkkaiden väylien varsilla ja ruuhkissa sekä asentamalla tuloilmasuodattimet autoon ja asuntoon.

YLE24