YK: Darfurin hätä syvenee

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sudanin Darfurin alueella pakolaisina elävien 1,2 miljoonan ihmisen elinolot heikkenevät edelleen, sanovat YK-järjestöt. Arabijoukot jatkavat yhä iskujaan ja sadekausi on vaikeuttanut avustustyötä. Pakolaisia vaivaavat myös taudit.

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi tiistaina, että hepatiittitapaukset darfurilaisten keskuudessa ovat liki kaksinkertaistuneet kuukauden aikana. Syynä ovat huono puhtaanapito ja puhtaan veden puute.

Toukokuun lopun jälkeen alueella on todettu 2 432 hepatiittitapausta, ja 41 ihmistä on kuollut taudin takia.

Lisäksi Tshadiin paenneista darfurilaisista 959 on sairastunut ja 30 kuollut ilmeisesti kyseiseen maksasairauteen.

Äitiyskuolleisuus on myös noussut korkeaksi. WHO:n mukaan luku on nyt 600 kuolemaa 100 000 raskautta kohden.

Avustusjärjestöt työskentelevät kiivaasti vesihuollon ja puhtaanapidon kohentamiseksi niin Darfurin kuin naapurimaan Tshadin pakolaisleireilläkin.

Elokuun alussa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP ryhtyi puolestaan pudottamaan ruoka-apua ilmasta vaikeapääsyisille alueille. Länsi-Darfuriin on pudotettu ruokaa 72 000 ihmisen kahden kuukauden tarpeisiin ja tarkoitus on vielä lennättää 140 000 ihmiselle ruokaa kymmeneen eristyneeseen paikkaan.

Avun maantiekuljetuksia vaikeuttaa entisestään meneillään oleva sadekausi. Esimerkiksi viime viikolla kuusi apua kuljettavaa kuorma-autoa juuttui kymmeneksi tunniksi mutaan ja ruoka-apua kuljettanut juna suistui raiteiltaan.

Lauantaina Pohjois-Darfurissa myös siepattiin kuusi sudanilaista avustustyöntekijää, mutta sissiliike SLM vapautti heidät keskiviikkona.

Kymmeniä tuhansia kuolleita

Viime vuonna puhjenneessa Darfurin kriisissä on kuollut arviolta 50 000 ihmistä.

Väkivaltaisuudet alkoivat, kun hallituksen joukkojen ja kahden Darfurin afrikkalaisheimojen oikeuksia puolustavan sissiliikkeen välillä puhkesi taisteluja. Osapuolet ovat sittemmin sopineet tulitauosta, mutta hallitusta tukevat puolisotilaalliset arabijoukot, janjaweedit, jatkavat yhä väkivaltaisuuksia.

Janjaweed-joukot ovat tehneet toistuvasti iskuja afrikkalaisheimojen asuttamiin kyliin ja ryöstäneet, raiskanneet ja surmanneet kyläläisiä. 1,2 miljoonaa ihmistä on paennut kylistä, osa naapurimaahan Tshadiin. Mm. ihmisoikeusjärjestöt ovat verranneet julmuuksia jopa etnisiin puhdistuksiin ja kansanmurhaan.

Sudanin hallitusta on syytetty janjaweedien aseistamisesta ja tukemisesta, minkä hallitus kiistää. YK:n turvallisuusneuvosto on uhannut Sudania pakotteilla, jollei se elokuun loppuun mennessä osoita pyrkivänsä tosissaan lopettamaan väkivaltaisuudet.

Reuters, YLE24