EU lieventäisi kasvu- ja vakaussopimusta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

EU:n komissio esittää unionin kasvu- ja vakaussopimuksen sääntöjen lieventämistä sopimuksen uskottavuuden palauttamiseksi. Komission mielestä EU:n tulisi pohtia mm. sitä, voivatko jäsenmaat ylittää budjettivajekaton ilman, että ne joutuvat kurinpitotoimien kohteeksi.

Komission mielestä maiden budjettitasapainoa tarkasteltaessa pitäisi ottaa huomioon maihin kulloinkin vaikuttavat talousolosuhteet sen sijaan, että niiltä vaadittaisiin tiukasti tasapainossa pysymistä.

Toisaalta unionin tulisi komission mielestä puuttua nykyistä aiemmassa vaiheessa jäsenmaiden huonoon budjettipolitiikkaan.

Ainakin Ranska ja Saksa näyttävät ylittävän sopimuksen budjettivajekaton eli kolme prosenttia bruttokansantuotteesta jo kolmantena vuonna peräkkäin. Saksa onkin ottanut komission ehdotuksen tyytyväisenä vastaan.

EU:n talouskomissaari Joaquin Almunia huomautti komission tiedotustilaisuudessa, ettei talouslukujen tilastointi kaikissa jäsenmaissa ole ollut asianmukaista. Esimerkiksi Kreikan on osoitettu pitäneen julkisen talouden alijäämänsä hyväksytyissä rajoissa vain epäluotettavan tilastoinnin avulla.

EU:n kasvu- ja vakaussopimus solmittiin vuonna 1997. Se on EU:n keskeinen väline jäsenmaidensa talouden tarkasteluun ja kurissa pitämiseen. Sopimuksen rikkomisesta seuraa moitteita ja rangaistuksia.

EU:n valtiovarainministerit keskustelevat komission ehdotuksista seuraavan kerran Haagissa Alankomaissa ensi viikon perjantaina. Päätöksiä on odotettavissa vasta ensi vuoden puolella.

STT, AFP