Al-Dourin pidätys yhä epävarmempaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Irakin puolustusministeri on kiistänyt sunnuntaisen tiedon Saddam Husseinin kakkosmiehen Izzat Ibrahim al-Dourin pidättämisestä. Myös Yhdysvallat on kiistänyt tiedon, jonka mukaan mies olisi nyt liittouman hallussa.

Keskisen Irakin kansalliskaartin komentaja kenraali Ahmed Khalaf Salman puolestaan kiistää joukkojensa osallistuneen väitettyyn operaatioon, jossa ministeriön mukaan oli myös Yhdysvaltain sotilaita.

Pääministeri Ijad Allawin kanslia on ilmoittanut, että pidätetylle tehdään DNA-testejä henkilöllisyyden selvittämiseksi.

Sunnuntaina puolustusministeriö ilmoitti pidättäneensä miehen, joka "75 - 90-prosenttisen varmasti" on al-Douri. Ministeriön mukaan mies pidätettiin lähellä Tikritiä sijaitsevalla klinikalla kesken leukemiahoidon. Tikrit oli Saddamin kotikaupunki ja hänen tärkeää tukialuettaan.

Syttyneessä tulitaistelussa kuoli tai haavoittui 70 miehen tukijaa ja 80 pidätettiin, ministeriöstä kerrotaan.

Al-Douri oli Saddamin pitkäaikainen liittolainen ja vallankumousneuvoston kakkosjohtaja.

Hän oli kuudentena 55 tärkeimmän etsintäkuulutetun irakilaisen listalla, jonka Yhdysvallat julkaisi korttipakan muodossa Saddamin syrjäyttämisen jälkeen. Hän oli korkea-arvoisin yhä vapaana olleista etsintäkuulutetuista.

Yhdysvallat uskoo, että al-Dourilla on ollut keskeinen rooli miehitysjoukkojen vastaisessa vastarinnassa. Yhdysvallat on luvannut hänen pidätykseensä johtavasta vihjeestä kymmenen miljoonaa dollaria.

YLE24, Reuters, AP, AFP