Sudanin Darfurin rauhanneuvottelut umpikujassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sudanin hallituksen ja Darfurin alueen kapinallisten rauhanneuvottelut ovat umpikujassa, kertoo välittäjänä toimiva Afrikan maiden järjestö Afrikan unioni.

AU:n mukaan kaksiviikkoiset neuvottelut kariutuivat riitaan aseistariisunnasta.

Sudanin Darfurin väkivaltaisuudet ovat kestäneet puolitoista vuotta. Yhteenotoissa on kuollut jopa 50 000 ihmistä ja 1,2 miljoonaa on paennut kodeistaan. YK:n mukaan kyseessä on maailman pahin humanitaarinen kriisi tällä hetkellä.

Tuoreimmat raportit väkivaltaisuuksien jatkumisesta ovat viime viikonlopulta.

Darfurissa vastakkain ovat sissiryhmät, jotka tukevat maanviljelystä elantonsa saavia afrikkalaisheimoja sekä lähinnä arabiperäiset paimentolaisia tukevat taistelijat. Taustalla on vuosien kiistelyä veden ja muiden luonnonvarojen käytöstä. Myös uskonnot vaikuttavat kiistan kärjistymiseen.

YK:n Sudanin-erityislähettiläs ei halua vielä asettaa pakotteita Sudanin hallitukselle kriisin jatkumisesta huolimatta. Hallitusta on arvosteltu Darfurissa riehuneiden arabitaistelijoiden tukemisesta. Hallituksen sanotaan myös estäneen hätäapukuljetukset siviileille.

Erityislähettiläs Jan Pronk sanoo, että pakotteiden sijaan alueelle pitäisi saada kansainvälisiä tarkkailijoita suojelemaan pakolaisia.

AP, Reuters