Kon-Tikin kopio lähtee tutkimaan merten tilaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Norjalais-ruotsalainen tutkimusryhmä lähtee ensi keväänä purjehtimaan Thor Heyerdahlin Kon-Tiki-aluksen kopioksi rakennetulla aluksella tarkoituksenaan selvittää merten ympäristöuhkia. Matkaan lähdetään huhtikuussa Perusta kuten Kon-Tikikin ja reitti noudattelee kuuluisan tutkimusmatkan 58 vuoden takaista reittiä.

Tutkimusryhmästä on koossa viisi jäsentä, neljä norjalaista ja yksi ruotsalainen, ja mukaan etsitään vielä yhtä taitavaa purjehtijaa. Miehistöön kuuluu Thor Heyerdahlin lapsenlapsi Olav Heyerdahl, jonka tehtävänä ovat puusepän- ja korjaustyöt.

Alus on nimetty Tanaroaksi polynesialaisen merenjumalan mukaan, kun taas Kon-Tiki sai nimensä inkojen aurinkojumalalta.

Tanaroa rakennetaan balsapuisen Kon-Tikin täydelliseksi kopioksi ja aluksen on määrä kulkea Thor Heyerdahlin vuonna 1947 tekemän matkan reittiä.

Alus lähtee Perusta Callaon satamasta 28. huhtikuuta, samana päivänä kuin Heyerdahlin matka alkoi 58 vuotta aiemmin. Tanaroan määränpäänä on Tahiti, joka sijaitsee noin 500 kilometrin päässä Tyynenmeren Tuamotusaariin kuuluvasta Raroiasta, jonne Kon-Tiki päätyi 8 000 kilometrin ja 101 päivän matkan jälkeen.

Noin 750 000 euroa maksavan matkan tarkoituksena on tutkia merten ympäristöuhkia, mm. ilmaston lämpenemisen vaikutuksia koralliriuttoihin ja myrskyisyyteen.

Tutkijat myös ottavat näytteitä, joissa selvitetään torjunta-aineiden ja muiden ihmisen käyttämien kemikaalien jäämiä merissä.

Ryhmä uskoo, etteivät kaikki matkan tutkimustulokset ole kuitenkaan kielteisiä. Esimerkiksi öljypäästöjen mereen arvellaan vähentyneen säännösten tiukentuessa.

Vaikka Tangaroa tehdään samoista materiaaleista kuin Kon-Tikin ja muutoinkin sen kopioksi, siinä on kuitenkin mukana modernia tekniikkaa tutkimusta helpottamaan. Alukseen otetaan mukaan muun muassa satelliittiviestintävälineitä ja aurinkopaneelit, jotta kuvia voidaan siirtää Internetiin.

Reuters, AFP