Bagdadissa verisiä iskuja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Bagdadissa on jälleen sattunut useita tuhoisia hyökkäyksiä. Sadr Cityn esikaupunkialueella ainakin 34 ihmisen kerrotaan saaneen surmansa Yhdysvaltain joukkojen ja shiiajohtaja Muqtada al-Sadrin tukijoiden välisissä taisteluissa. Loukkaantuneita on yli 170.

Liittouman joukot ja shiiakapinalliset ovat käyneet ajoittaisia taisteluja Sadr Cityssa huhtikuusta lähtien. Elokuun taistelut Najafissa lopettaneen rauhansopimuksen jälkeen alueella on ollut kuitenkin etupäässä rauhallista.

Tiistaina Sadr Cityn taistelut leimahtivat uudelleen. Yhdysvaltain edustajan mukaan yhteenotto sai alkunsa, kun aseistautunut joukko hyökkäsi tavanomaisella partiokierroksella olleiden sotilaiden kimppuun.

Toisaalla Bagdadissa kaksi irakilaista kuoli ja useita loukkaantui tiistaiaamuna kuvernööri Ali al-Haidarin saattuetta vastaan tehdyssä iskussa. Työpaikalleen matkalla ollut al-Haidari selvisi hyökkäyksestä ilman vammoja.

Irakissa on lisäksi siepattu kaksi italialaista avustustyöntekijää. Aseistautuneet miehet sieppasivat italialaisnaiset ja kaksi irakilaista Bagdadin keskustassa. Heidät vietiin talosta, jossa italialainen avustusjärjestö piti toimistoaan.

Myös Yhdysvaltain armeija on kokenut viime päivinä miestappioita. Tiistaina raportoitiin yhteensä viiden Yhdysvaltain sotilaan saaneen surmansa tienvarsipommien räjähdyksissä Bagdadin ja Mosulin lähistöllä.

Maanantaina ainakin seitsemän Yhdysvaltain ja kolme Irakin sotilasta kuoli ja useita haavoittui, kun autosaattueen kimppuun hyökättiin lähellä sunnikapinallisistaan tunnetun Fallujan kaupunkia Irakissa.

Puolustusministeriö Pentagonin mukaan viimeisimmät iskut nostavat Irakin sodassa kuolleiden Yhdysvaltain sotilaiden määrän jo lähelle tuhatta.

Reuters, AP, DPA, BBC, The New York Times