Powell: Darfurissa syyllistytty kansanmurhaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Darfurin alueella Länsi-Sudanissa on tapahtunut kansanmurha, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell.

Powell syyttää kansanmurhasta Sudanin hallitusta ja sen tukemia janjaweed-joukkoja. Hän arvelee myös, että joukot syyllistyvät laittomuuksiin edelleen, vaikka kansainvälinen yhteisö on vaatinut Sudanin hallitusta laittamaan joukot kuriin.

Yhdysvaltain senaatin ulkosuhteiden komissiolle puhunut Powell kertoi, että lukuisat Yhdysvaltain viranomaisten haastattelemat Darfurin pakolaiset ovat kertoneet Sudanin hallituksen joukkojen ja janjaweed-taistelijoiden tuhonneen ja ryöstelleen alueen kyliä sekä tappaneen kymmeniätuhansia ihmisiä. Yli miljoona ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

YK:n on määrä päättää mahdollisista Sudanin vastaisista pakotteista Yhdysvaltain laatiman päätöslauselmaesityksen pohjalta.

Sudanin oikeusministeri ilmoitti torstaina, että on myöntynyt laajentamaan Afrikan Unionin tarkkailijoiden toimivaltuuksia Darfurissa ihmisioikeusrikkomusten selvittämiseen. Tähän mennessä tarkkailijat ovat vain valvoneet alueen tulitauon noudattamista. Yhdysvaltain päätöslauselmaesityksessä Darfuriin vaaditaan myös lisää tarkkailjoita.

Reuters, AP