1. yle.fi
  2. Uutiset

Beslanin koulukaappaajia tunnistettu

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Venäjän viranomaiset kertovat tunnistaneensa ensimmäiset kymmenen ossetialaiseen kouluun hiljattain tunkeutuneista terroristeista. Heistä kuusi on tshetsheenejä ja loput neljä Ingushiasta. Edelleen epäselvää on kouluun hyökänneiden tarkka lukumäärä ja useimpien henkilöllisyys.

Viikko sitten keskiviikkona alkaneessa ja perjantaina lauenneessa piirityksessä kuoli ainakin 326 ihmistä, heistä puolet lapsia. Kaappaajia surmattiin viranomaisten mukaan "yli 30", osa saattoi päästä pakenemaankin.

Virallinen Venäjä on syyttänyt tapahtuneesta kansainvälistä terrorismia. Ainakin ensimmäisissä ilmoituksissa kerrottiin kaappaajien riveissään olleen arabeja, mutta tästä ei toistaiseksi ole esitetty todisteita.

Kaapparit itse olivat vaatineet Tshetshenialle itsenäisyyttä. Myös Venäjä on nimennyt kaappauksen takapiruiksi tshetsheenipäälliköt Shamil Basajevin ja Aslan Mashadovin, joka ehti taannoin olla tasavallan presidenttinäkin.

Kaksikon "neutralisointiin" johtavista vihjeistä on luvattu 300 miljoonan ruplan eli 8,2 miljoonan euron palkkio. Tshetsheenikapinalliset vastasivat torstaina lupaamalla kaksinkertaisen summan sille, joka sieppaa presidentti Vladimir Putinin.

Lavrov varoitti länttä

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arvosteli torstaina länttä kaksinaismoralismista terrorismin vastaisessa sodassa ja varoitti länsimaita puuttumasta "Venäjän sisäiseen kysymykseen".

Erityisesti Venäjää ärsyttää se, että Yhdysvallat ja Britannia ovat tarjonneet turvapaikkaa Mashadovin tiedottajina toimineille miehille. Yhdysvaltain ulkoministeriö on myös esittänyt, että sen edustajat tapaisivat Tshetshenian separatisteja tunnustellakseen rauhan mahdollisuutta.

Vaikka esimerkiksi EU ja Yhdysvallat tuomitsivat kaappauksen jyrkästi, ovat ne myös kehotelleet Venäjää tarkistamaan Tshetshenian-politiikkansa väkivallan mahdollisena alkulähteenä.

Putin kieltäytyi jo tuoreeltaan jyrkästi aloittamasta neuvotteluja tshetsheenikapinallisten kanssa. Hänen mukaansa "ihmiset, jotka ampuvat lapsia niskaan", eivät saa päästä valtaan milloinkaan.

Pietarilaisesta elokuvateatterista löytyi räjähteitä

Torstaina Venäjän tiedotusvälineet tiesivät kertoa myös, että poliisi on löytänyt pietarilaisesta elokuvateatterista kilon muoviräjähdettä, dynamiittia, pari kotitekoista pommia sekä kiväärin patruunoineen.

Löydön kerrotaan tapahtuneen remontoitavana olleesta Progres-teatterista keskiviikkona. Etsinnät teatterin tiloissa olivat käynnissä vielä torstaina iltapäivällä.

Poliisi pitää luultavana, että räjähteet olivat teatterissa vain kätkössä ja tarkoitettu käytettäväksi toisaalla. Pois suljettua ei tosin ole sekään, etteikö terroristien kohteena olisi ollut juuri elokuvayleisö.

Sisäministeriön virkailijalähteiden mukaan löytö tehtiin sen jälkeen, kun järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan erikoistunut poliisiyksikkö oli pidättänyt kolme kazakstanilaista miestä. Näiden mahdollista yhteyttä elokuvateatterin räjähdelöytöön ei kuitenkaan selitetty tarkemmin.

Reuters, AFP, AP, BBC, Itar-Tass, YLE24

Lue seuraavaksi