1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomi liittyy Ottawan sopimukseen 2012

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Hallitus on sopinut, että Suomi liittyy jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen vuonna 2012. Asiasta kertoi pääministeri Matti Vanhanen.

Sakaramiina

Miinoista luovutaan neljän vuoden siirtymäajan jälkeen eli vuonna 2016.

Miinojen korvaamiseen uudella tekniikalla on varattu 200 Me, ja Vanhasen mukaan Suomen puolustuskyky turvataan myös siirtymäkauden aikana, vaikka järjestelmät ovat tuolloin osin päällekkäisiä.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen pitää tärkeänä, että Suomen puolustuskykyyn ei synny missään vaiheessa pienintäkään aukkoa, Vanhanen kertoi.

Hallituksen päätös oli yksimielinen ja se on osa perjantaina viimeisteltyä turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa.

Armeijan hallintorakenne uusiksi

Hallitus on myös päättänyt siirtää maavoimien esikunnan Helsingistä Mikkeliin ja merivoimien esikunnan Turkuun.

Samalla on sovittu seitsemän uusimuotoisen sotilasläänin perustamisesta, joiden esikunnat ovat Hämeenlinnassa, Vaasassa, Kouvolassa, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Nykyiset kolme maanpuolustusaluetta ja sotilasläänit lakkautetaan ja varuskuntien ylimääräisistä kiinteistöistä ja toiminnoista luovutaan.

Hallitus selvittää myös merivoimien eri joukkojen ja laitosten mahdollisten päällekkäisten toimintojen yhdistämismahdollisuudet Turun alueella.

Uuden johtamis- ja hallintorakenteen on määrä olla valmis vuoden 2008 alussa.

Itsenäinen puolustus pysyy

Turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon suurista linjoista sovittiin jo keväällä, mutta puolustusministeri Seppo Kääriäisen (kesk.) mukaan muutama kysymys oli yhä auki.

Itsenäisen puolustuksen perusta säilyy selonteossa ennallaan. Alueellista puolustusjärjestelmää kehitetään ja Nato-kumppanuus jatkuu. Sopu on myös armeijan sodanaikaisen vahvuuden pudottamisesta.

Osittain avoimeksi selonteossa jää maakuntajoukkojen järjestely. Päätöksiä varuskuntien lakkautuksista siirretään myös kuntavaalien yli.

Hallituksen on määrä hyväksyä selonteon teksti lopullisesti 24. syyskuuta. Eduskunta päässee sen kimppuun kuun lopulla.

YLE24