Zimbabwe tuomitsi Mannin vankeuteen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Zimbabwessa oikeus on määrännyt entisen Britannian erikoisjoukkojen upseerin Simon Mannin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen yrityksestä ostaa laittomasti vaarallisia aseita. Juttu liittyy Päiväntasaajan Guinean otaksuttuun vallankaappaushankkeeseen.

Mannin johtaman palkkasotilasryhmän lentokone pysäytettiin maaliskuussa Hararen lentokentällä Zimbabwessa, kun se oli noutamassa aseita. Oikeuden mukaan kone oli matkalla Päiväntasaajan Guineaan, missä aseita oli määrä käyttää vallankaappaushankkeessa. Tavoitteena olisi ollut syrjäyttää maan pitkäaikainen presidentti Teodoro Obiang Nguema Mbasogo.

Mannin puolustus on kiistänyt vallankaappausaikeet. Puolustuksen mukaan ryhmä oli matkalla suojelemaan timanttikaivosta Kongon demokraattiseen tasavaltaan.

Mannin lisäksi muut lentokoneessa olleet 67 henkilöä saivat perjantaina lievempiä tuomioita. Lentokoneen kahdelle lentäjälle oikeus langetti 16 kuukauden vankeustuomion. Koneessa olleet 65 muuta palkkasotilasta saivat maahantulosäännöksen rikkomisesta 12 kuukauden tuomiot.

Vankeustuomioiden ohella oikeus määräsi takavarikoitavaksi miesjoukkion Boeing 727 -lentokoneen sekä koneesta löytyneet 180 000 dollaria, joita olisi voitu käyttää aseiden maksamiseen.

Toinen kaappaushankkeen pääsyytetyistä on eteläafrikkalainen asekauppias Nick du Toit. Häntä ja kolmeatoista muuta ulkomaalaista vastaan käydään oikeutta Päiväntasaajan Guinean pääkaupungissa Malabossa.

Samaa vallankaappaushanketta koskevassa oikeudenkäynnissä Etelä-Afrikassa on syytettynä myös Britannian entisen pääministerin Margaret Thatcherin poika Mark Thatcher. Hän on kiistänyt syytteet hankkeen rahoittamisesta ja on vapaana takuita vastaan.

Afrikan länsirannikolla sijaitseva Päiväntasaajan Guinea on pieni, vajaan puolen miljoonan asukkaan tasavalta, jonka yksi vientituotteista on mm. öljy. Presidentti Obiang Nguema Mbasogo on hallinnut maata vuodesta 1979 lähtien.

Reuters, YLE24