"Pohjois-Korean räjähdys ei ydinkoe"

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Etelä-Korea ja Yhdysvallat uskovat, ettei Pohjois-Koreassa viime torstaina havaittu räjähdys ollut ydinkoe. Maiden mukaan kaiken käytettävissä olevan tiedon perusteella aihetta ydinkoe-epäilyihin ei ole. Räjähdyksen syyn selvittely kuitenkin jatkuu.

Satelliittikuvaa räjähdysalueelta

Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap kertoi sunnuntaina nimettömiin kiinalaislähteisiin vedoten räjähdyksestä Pohjois-Koreassa Ryanggangin alueella lähellä Kiinan rajaa, missä sijaitsee armeijan salainen maanalainen tukikohta.

Yonhapin mukaan satelliittikuvissa näkyi, kuinka taivaalle nousi jälkeenpäin jopa neljän kilometrin kokoinen sienenmuotoinen savupilvi, mikä saattaisi viitata myös ydinkokeeseen. Pohjois-Korean epäillään kehittävän ydinasetta.

Etelä-Korean yhdistymisministerin Chung Dong-Youngin mukaan ei silti ole todennäköistä, että räjähdys oli ydinkoe. Myöskään Yhdysvallat ei usko tähän selitykseen.

- He eivät ole tehneet ydinkoetta, sikäli kuin me tiedämme ja uskomme, eikä tänään tullut tieto välttämättä merkitse sitä, että he olisivat valmistautumassa ydinkokeen tekoon, Powell sanoi sunnuntaina NBC-televisiokanavan ohjelmassa.

Venäjän sääviranomaisten mukaan Primorjessa lähellä Pohjois-Korean rajaa ei ole mitattu kohonneita säteilyarvoja.

Räjähdyksen syyn selvittely kuitenkin jatkuu. On mahdollista, että pamauksen ja savupilven on aiheuttanut jokin onnettomuus, ilotulitus, metsäpalo tai muu suuri tulipalo.

Yonhapin saamien tietojen mukaan räjähdys vaikutti rajummalta kuin huhtikuinen junaräjähdys, jossa kuoli noin 160 ja loukkaantui noin 1 300 ihmistä.

Torstai oli Pohjois-Korean kommunistihallinnon 56-vuotispäivä. Maalla on aiemmin ollut tapana juhlistaa vuosipäiviä poikkeuksellisilla tempauksilla.

Pohjois-Korea ei ole kommentoinut tapahtunutta sanallakaan.

AP, Reuters, DPA, AFP, BBC