1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Korea: Räjähdys suunniteltu

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pohjois-Korean mukaan maassa viime viikolla raportoitu valtava räjähdys oli suunniteltu ja osa maan pohjoisosassa käynnissä olevaa vesivoimahanketta.

Satelliittikuvaa räjähdysalueelta

BBC:n mukaan ulkoministeri Paek Nam-sun kertoo, että kyse oli paikallisella vuorella tehdystä räjäytystyöstä. Sillä valmistellaan tiettävästi Ryanggangin alueelle rakennettavaa patoa.

Myös Kiinan virallisen uutistoimiston Xinhuan mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriöstä on vahvistettu, että räjähdys liittyi voimalaprojektiin.

Pohjois-Korea ei ollut kommentoinut räjähdystä tätä ennen millään tavoin. BBC:n siteeraama lausunto oli vastaus maassa vierailevan Britannian ministerin Bill Rammellin pyyntöön saada tietoa tapahtuneesta.

Pohjois-Korean kerrotaan myös suostuneen pyyntöön päästää länsidiplomaatit tutustumaan räjäytyspaikkaan.

Räjähdyksen kerrotaan sattuneen viime torstaina maan pohjoisosassa lähellä Kiinan vastaista rajaa. Alueella tiedetään sijaitsevan mm. salainen ohjustukikohta.

Eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap kertoi aiemmin, että satelliittikuvissa oli havaittu iso sienenmuotoinen savupilvi, jonka arveltiin voivan liittyä ydinkokeeseen.

Räjähdystä pelättiin jopa rajummaksi kuin Pohjois-Koreassa sattunut huhtikuinen junaräjähdys, jossa kuoli noin 160 ihmistä.

Etelä-Korean ja Yhdysvaltain viranomaiset eivät kuitenkaan pitäneet ydinkoetta todennäköisenä. USA:n ulkoministeri Colin Powell totesi televisiohaastattelussa, että mistään ydinräjäytykseen liittyvästä ei ole saatu viitteitä.

Pohjois-Korea vietti torstaina kommunistihallinnon 56-vuotispäivää.

BBC, Reuters, AP

Lue seuraavaksi