1. yle.fi
  2. Uutiset

Rotilla kehittymässä vastustuskyky myrkyille

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Britanniassa tehtyjen tutkimusten mukaan tavalliset rottamyrkyt ovat pikkuhiljaa menettämässä tehonsa, kun rotille kehittyy vastustuskyky. Tutkijat pohtivatkin laajempaa toimintamallia rottakantojen pitämiseksi kurissa.

Tavanomaiset rottamyrkyt ovat yhä ongelmallisempia, sillä myrkkyjen on todettu pääsevän luontoon ja kertyvän muiden eläinten elimistöön.

Esimerkiksi Britannian tornipöllöistä 40 prosentilla ja haarahaukoista 60 prosentilla on myrkkyjäämiä elimistössään.

Tutkija Mark Lambert Central Science Laboratorysta sanoo, että ihmisten tapa jättää myrkkyjä maastoon ja unohtaa ne sitten, on luonnon kannalta harmillinen ja sitäpaitsi tehoton.

Alueella, jolle myrkkysyöttejä on jätetty, kuolee paljon rottia, mutta muilta alueilta tulevat rotat täyttävät pian alueen, jos alue muuten säilyy entisellään.

Yksittäiset rotat eivät kehitä myrkkyimmuniteettia, mutta osa syntyvistä rottapoikasista saa immuniteetin. Myrkytetyllä alueella vastustuskykyiset rotat lisääntyvät muiden kuollessa pois, jolloin jäljelle jää vain rottia, joihin myrkky ei tepsi.

Rottien esiintyminen on paitsi epämiellyttävää, myös terveysriski. Rotat voivat levittää monia sairauksia.

Tutkijat pohtivat nyt laajempaa toimintamallia rottapopulaatioiden kurissapitämiseen. Lähtöajatuksena on selvittää, miksi rottia ei ole kaikkialla, eli minkä takia tietyt alueet eivät miellytä rottia. Näin kehitetään myrkkyjen sijasta ennaltaehkäiseviä toimintatapoja.

Tutkijat ovat todenneet, että rotat suosivat sellaisia maatiloja, joilla on paljon suojapaikkoja. Keinona rottien karkottamiseenkin onkin piha-alueen pitäminen mahdollisimman siistinä. Koneet, romut ja pinotut materiaalit olisi poistettava etteivät ne tarjoaisi rotille suojaa. Rakennusten aukot olisi tilkittävä.

Ihmisten olisi myös pidettävä huoli, ettei ulkosalle jätettäisi rottien ruoaksi kelpaavaa ainesta.

Suojattavien alueiden ulkopuolelle voi jättää avoimen, ruohikkoisen kaistan, joilla rotat eivät viihdy. Ruohikoilla asustelevat mieluummin vaarattomammat otukset, kuten päästäiset ja peltomyyrät.

BBC

Lue seuraavaksi