1. yle.fi
  2. Uutiset

Sananvaihto Venäjän uudistuksista jatkuu

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Myös Yhdysvaltain presidentti George Bush on ilmaissut huolensa siitä, että presidentti Vladimir Putinin kaavailemat uudistukset voivat kaventaa Venäjän demokratiaa. Aiemmin keskiviikkona Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kuittasi lännen arvostelun sanomalla, että uudistukset ovat maan sisäinen asia.

Bush sanoi keskiviikkona, että hallitusten täytyy pitää kiinni demokratian periaatteista taistellessaan demokratian vihollisia vastaa.

Aiemmin muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell ja EU:n ulkoasiainkomissaari Chris Patten ovat arvioineet, että Venäjä lisää nyt keskusvaltaa demokratian kustannuksella ja terrorismin torjunnan nimissä.

Patten sanoi keskiviikkona, että Venäjä ei voita terrorismia vain lisäämällä keskushallinnon valtaa ja polkemalla samalla ihmisoikeuksia. Hänen mukaansa Tshetshenian kriisin ratkaisu vaatii kaukonäköisyyttä sekä etenkin sellaisen hallituksen, johon tshetsheenit itse luottavat.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell taas ilmoitti tiistaina olevansa huolissaan presidentti Vladimir Putinin aikomista poliittisista muutoksista. Uutistoimisto Reutersin haastatteleman Powellin mielestä Venäjä on vetäytymässä joistakin aiemmista demokraattisista uudistuksistaan.

Putin hamuaa lisää valtaa Kremliin

Presidentti Vladimir Putin kertoi maanantaina aikovansa keskittää valtaa keskushallinnolle Kremliin. Vastedes presidentti saisi valita aluejohtajat, jotka nykyisin valitaan vaaleilla. Lisäksi riippumattomien edustajien valintaa parlamenttiin vaikeutettaisiin.

Tarkoitus on myös tiukentaa turvatoimia terrori-iskujen välttämiseksi sekä koventaa rangaistuksia terrorismin avustamisesta.

Toisaalta Pohjois-Kaukasia on saamassa lisää talousapua. Putin korosti, että alueen elintaso on selvästi Venäjän keskiarvoa alhaisempi, ja terrorismin juuret ovat työttömyydessä sekä heikossa sivistystasossa.

Terrorismin vastaisen taistelun tehostamisen taustalla on Beslanissa Pohjois-Ossetiassa toissa viikolla tehty koulukaappaus, jossa kuoli ainakin 339 ihmistä. Kaappaajat vaativat Venäjää vetämään joukkonsa Tshetsheniasta.

Powell sanoi Reutersin haastattelussa ymmärtävänsä tarpeen taistella terrorismia vastaan. Hän korosti kuitenkin, ettei se saisi merkitä loittonemista demokraattisista uudistuksista. Sekä Powell että Patten sanovat, että asiasta on lähiaikoina tarkoitus keskustella Venäjän kanssa.

Beslanin lapset jälleen kouluun

Beslanissa Pohjois-Ossetiassa koulut ovat jälleen alkaneet kahden viikon tauon jälkeen.

Koulunkäynti kaupungin seitsemässä koulussa keskeytettiin, kun aseistettu joukkio valtasi lukukauden ensimmäisenä koulupäivänä yhden kouluista ja otti panttivangiksi toistatuhatta ihmistä, oppilaita, vanhempia ja opettajia. Kaappausdraama johti ainakin 339 ihmisen kuolemaan.

Keskiviikkona koulunkäynti jatkui muissa kuin kaappausdraaman näyttämönä olleessa koulussa. Koulurakennus vaurioitui kaappauksen päättäneissä räjähdyksessä ja tulituksessa pahoin, ja monet kaappauksesta selvinneistä lapsista ovat perheineen toipumassa murhenäytelmästä.

Myös muissa kouluissa monet lapset jäivät ainakin keskiviikkona kotiin. Rossiya-lehden mukaan vain neljännes oppilaista saapui kouluun.

Ennen koulujen avaamista turvallisuusjoukot tarkistivat rakennukset.

Reuters, AP, Itar-Tass, AFP, YLE24

Lue seuraavaksi