Yhdysvalloissa varaudutaan hirmumyrsky Ivaniin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain etelärannikolla valmistaudutaan hirmumyrsky Ivanin saapumiseen. Kahta miljoonaa ihmistä on kehotettu lähtemään evakoon ennen myrskyn saapumista, mikä on aiheuttanut ruuhkia. Kaikkiaan myrskyn arvioidaan vaikuttavan kuuden miljoonan ihmisen elämään.

Hirmumyrsky Ivanin arvioidaan saapuvan Yhdysvaltain etelärannikolle torstaina. Floridaan, Louisianaan ja Alabamaan on julistettu hätätila.

Satamia, lentokenttiä ja tehtaita on suljettu ja alueelle on perustettu evakuointikeskuksia.

Myrskyn reitille uhkaa osua muun muassa New Orleans, josta 1,2 miljoonaa ihmistä on kehotettu lähtemään muualle.

New Orleansin ongelma on, että se sijaitsee hyvin matalalla, osin jopa parisen metriä merenpinnan alapuolella. Myrskyn pelätään aiheuttavan suuren tulva-aallon, joka voi peittää kaupungin useita metrejä syvän, saasteiden pilaaman vesimassan alle.

Ivan-myrskyn voima on laantunut korkeimmasta hirmumyrskyluokasta toiseksi korkeimpaan, mutta tuuli puhaltaa yhä noin 60 metriä sekunnissa. Myrsky saattaa edelleen hieman heikentyä, mutta voi silti aiheuttaa Yhdysvalloissa merkittäviä tuhoja.

Karibialla riehuessaan Ivan surmasi 68 ihmistä. Alueella on kahden viikon sisällä riehunut kolme suurta myrskyä, Ivania Charley ja Frances.

Neljäs myrsky, Jeanne, on kasvamassa Puerto Ricon ja Neitsytsaarten alueella. Se on saavuttamassa hirmumyrskyluokituksen alimman tason ja alueelle on annettu myrskyvaroituksia.

Silti Jeanne on jo kastellut Puerto Ricoa niin paljon, että alavimpien alueitten tiet ovat osin veden alla.

CNN, AP, YLE24