Ivan-myrsky vaati kuolonuhreja Floridassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ainakin 12 ihmistä on kuollut hirmumyrsky Ivanin riepoteltua Yhdysvaltain eteläosia. Myrskykeskus saapui Alabamaan torstaina aamupäivällä Suomen aikaa. Karibialla tuhoa kylväneen Ivanin tuholuokitus on nyt nelonen viisiportaisella asteikolla. Tuulet puhaltavat noin 60 metriä sekunnissa.

Myrskyalue ulottuu keskuksesta 168 kilometrin päähän, ja tuulet ovat kovia vielä yli 450 kilometrin etäisyydellä. Floridaan, Louisianaan, Mississippiin ja Alabamaan on julistettu hätätila.

Myrskyn keskuksessa Mobilen kaupungissa Alabamassa ei ole koettu vastaavaa sitten vuoden 1979 Frederic-myrskyn. Sademääräksi ennakoidaan jopa 40 senttimetriä.

Ivan on matkalla kohti pohjoista, Länsi-Georgia, Louisianaa sekä Etelä- ja Pohjois-Carolinaa. Myrskyn kääntymisen vuoksi New Orleans säästyy näillä näkymin Ivanin pahimmilta iskuilta. Tuhotulvan vaara on kuitenkin edelleen suuri, koska kaupunki sijaitsee laaksossa.

Kaksi miljoonaa ihmistä on lähtenyt alueelta evakkoon, heistä yli 1,2 miljoonaa New Orleansin kaupungista. Muita on kehotettu muun muassa hakeutumaan korkeiden talojen yläkerroksiin. Vanhusten evakuointikeskukseksi on avattu iso jalkapalloareena.

Ivan surmasi Karibialla yli 60 ihmistä. Grenadassa, josta myrsky väistyi kaksi päivää sitten, on edelleen kymmeniä ihmisiä kateissa. Rakennukset ja viljemät kärsivät suurtuhon Ivanin kourissa.

Myrskykauden seuraava tulokas Jeanne aiheutti keskiviikkona tulvia Puerto Ricossa ja iskenee torstaina Dominikaaniseen tasavaltaan ja Bahamasaarille. Trooppisena myrskynä alkanut Jeannekin on nyt vahvistunut hirmumyrskyksi, ja se on matkalla kohti Bahamasaaria ja Yhdysvaltoja.

BBC, CNN, AP, DPA, YLE24