Saariahon esikoisooppera Suomen ensi-iltaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kaija Saariahon esikoisooppera Kaukainen rakkaus, L'Amour de loin, sai ensi-iltansa torstaina Kansallisoopperassa Helsingissä. Kaija Saariaho on yksi kansainvälisesti merkittävimmistä nykysäveltäjistämme.

Ooppera sai maailman kantaesityksensä Salzburgissa vuonna 2000, ja kantaesitystä seurasi arvostelumenestys. Teosta on esitetty jo myös muun muassa Ranskassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Orkesteria johtavat vuoroin kapellimestarit Esa-Pekka Salonen ja Susanna Mälkki. Suomen kantaesityksessä torstai-iltana laulavat kansainväliset huippunimet Monica Groop, Dawn Upshaw ja Gerald Finley.

Rakkaustarinan kertovan oopperan tapahtumat sijoittuvat 1100-luvulle, Ranskaan ja Tripoliin arabien hallitsemassa Pohjois-Afrikassa.

Kaukainen rakkaus nähdään myös televisiossa. Yleisradio televisioi sen joulukuun 30. päivänä. Nauhoitus tehdään syyskuun loppupuolella.

Televisio-ohjauksen tekee Peter Sellars, joka vastaa myös Kansallisoopperan lavaesityksen ohjauksesta. Hän työskentelee Kaukaisen rakkauden parissa jo neljättä kertaa.

Saariahon seuraava ooppera Adriana Mater saa kantaesityksensä Ranskassa vuonna 2006. Myös sen ohjaa Peter Sellars.

YLE24, STT