Relanderilla käsitys Sonera-kirjan kirjoittajasta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Soneran entinen johtaja Kaj-Erik Relander kertoi Ylen tv-uutisille myöhään torstai-iltana, että hänellä on ollut käsitys Sonera-kirjan kirjoittajasta ja kirjoittajan motiivista. Tv-uutisten saamien tietojen mukaan keskusrikospoliisi epäilee, että paljastuskirjan kirjoittanut on Soneralle konsulttina toimeksiantoja tehnyt mies.

Minne hävisivät Soneran miljardit -kirja julkaistiin Internetissä kesällä 2002.

Keskusrikospoliisin kaikessa hiljaisuudessa tekemien selvitysten mukaan Sonera-kirjan kirjoittaja, nimimerkki Pekka Peloton, on yksi henkilö.

Miestä on kuulusteltu epäiltynä törkeästä kunnianloukkauksesta, josta maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Asia siirtyy pian syyteharkintaan. Ensimmäisen kerran mies oli poliisin kuulusteltavana viime tammikuussa.

Mies kiistää olevansa kirjan tekijä, eikä TV-uutiset tavoittanut häntä kommenttia varten.

Kirja kertoo Relanderin kaudesta Sonerassa

Internetissä olleessa versiossa kerrottiin Soneran silloisen toimitusjohtajan Kaj-Erik Relanderin kaudesta Sonerassa. Kirjoittaja syytti Soneran johtoa jopa rikollisesta toiminnasta.

Kirjassa esitetyille väitteille yrityksen rahojen kavaltamisesta ei ole saanut minkäänlaista näyttöä yhtiön tilintarkastuksissa.

Toimitusjohtaja Relander tulistuikin syytöksistä ja katsoi, että ne loukkaavat hänen kunniaansa. Hän tekikin asiasta tutkintapyynnön poliisille jo syksyllä 2002.

Kirja on kuitenkin ollut yhtenä taustana moniin Soneraan liittyviin juttuihin. Siinä muun muassa esiteltiin ensimmäisen kerran epäilyjä teletunnistetietojen väärinkäytöksistä.

TV-uutisten tietojen mukaan kirjan motiiviksi epäillään muun muassa kiistaa palkkioista. Myös miehen lyhyt ura Sonerassa on epäilyjen mukaan ollut kirjan motiivi.

Relander yhtyy poliisin näkemykseen siitä, että palkkiokiista on ollut ainakin yhtenä motiivina kirjoitukselle.

Relander sanoo olevansa yllättynyt siitä, että esitutkinta on edennyt syyteharkintavaiheeseen, mutta on tyytyväinen siihen, että asia saadaan muutaman vuoden jälkeen selvitettyä. Relanderin mielestä kirjoitus on saanut aikaan ajojahdin, joka on haitannut niin häntä ja hänen perhettään kuin hänen entisiä ja nykyisiä työtovereitaankin.

KKO: Lähdesuoja suojaa kirjoittajaa

Kuuluisa Sonera-kirja ilmestyi Internetissä kesällä 2002. Keväällä 2003 kirjasta ilmestyi siistitty versio, jonka julkaisi kustannusyhtiö Art House. Poliisin tutkimukset ovat kohdistuneet lähinnä sen nettiversioon.

Poliisi on kuitenkin yrittänyt saada kirjan kustantajaa, Heikki Haavikkoa paljastamaan kirjan tekijän.

Asia meni lopulta korkeimpaan oikeuteen, jonka ennakkopäätöksen mukaan lähdesuoja ulottuu myös kirjoihin, eikä Haavikon tarvinnut paljastaa kirjan kirjoittajaa.

YLE24