YK uhkaa Sudania pakotteilla

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK:n turvaneuvosto on hyväksynyt äänin 11-0 päätöslauselman, jossa Sudanin hallitusta vaaditaan lopettamaan Darfurin alueen väkivaltaisuudet. Jos hallitus ei laita puolisotilaallisia janjaweed-joukkoja kuriin, Sudanin öljyteollisuutta vastaan saatetaan asettaa pakotteita, päätöslauselmassa uhataan.

Ruokapaketteja pudotetaan lentokoneesta.

Viime vuonna puhjenneissa väkivaltaisuuksissa on kuollut noin 50 000 ihmistä ja joka on ajanut 1,2 miljoonaa kotoaan.

Pakotteiden lisäksi YK:n pääsihteeriä Kofi Annania pyydetään lähettämään paikalle komissio selvittämään, onko Darfurissa tapahtunut kansanmurha.

Afrikan Unionin maiden toivotaan lähettävän Sudaniin valvontajoukkoja, joiden kanssa Sudanin hallituksen olisi tehtävä yhteistyötä.

Sudanin hallitus ja sitä vastaan taistelevat kapinalliset ovat yrittäneet neuvotella kriisin ratkaisemiseksi, mutta turhaan. Neuvotteluissa välittäjänä toimivan Afrikan Unionin mukaan niitä on määrä jatkaa jälleen lokakuussa.

Sudanin hallitus ilmoitti tiedotteessaan, että se sallii siviilien vapaan liikkumisen alueella. Hallitus lupaa, että avustusjärjestöt saavat toimittaa alueelle humanitaarista apua.

Hallituksen mukaan Yhdysvaltain painostus on lisännyt taistelijoiden haluttomuutta rauhanomaiseen ratkaisuun.

Amnesty: Raakuudet jatkuvat

Verilöylyt, talojen polttamiset sekä naisten ja tyttöjen raiskaukset jatkuvat Darfurin alueella, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tuore raportti.

Amnestysn pääsihteeri Irene Khan sanoo olevansa erityisen huolissaan tyttöjen ja naisten raa'asta kohtelusta. Monet ovat haluttomia kertomaan mm. raiskauksista yhteisön paineen alla.

Alueella toimivien Sudanin turvallisuusviranomaisten mukaan heille ei ole annettu kunnon ohjeita alueen raakuuksien lopettamiseksi.

Pääsihteeri Khanin johtama Amnestyn ryhmä päätti nelipäiväisen matkansa Darfurin alueelle lauantaina.

Reuters, AFP, STT