1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Valtapuolueille tappio Saksan osavaltiovaaleissa - äärioikeisto eteni

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Saksan pääpuolueet SPD ja CDU ovat kärsineet suurtappion itäisessä Saksassa Saksin ja Brandenburgin osavaltioiden vaaleissa. Vaalien voittajia ovat äärioikeisto sekä kommunistipuolueen perillinen PDS.

Äärioikeistolainen Kansallisdemokraattinen puolue NDP sai Saksin osavaltiossa yli yhdeksän prosenttia äänistä.

Puolue on siten nousemassa uutena ryhmänä Saksin osavaltioparlamenttiin. Viisi vuotta sitten sen ääniosuus oli vain 1,4 prosenttia.

Brandenburgin parlamentissa jo istuva äärioikeistolainen DVU keräsi 6,1 prosenttia äänistä, kun se viime vaaleissa sai 5,3 prosenttia.

Vaalien menestyjiin kuuluu myös kommunistipuolueen perillinen PDS, joka lisäsi Saksissa kannatustaan 23,6 prosenttiin äänistä. PDS nousee Brandenburgissa 23,3 prosentista noin 28 prosenttiin.

Vaalitappiostaan huolimatta liittokansleri Gerhard Schröderin sosiaalidemokraattinen puolue SPD säilyy Brandenburgin suurimpana puolueena. SPD kokosi 31,9 prosenttia äänistä, kun se vuonna 1999 sai 39,3 prosenttia.

Saksissa suurin puolue on edelleen kristillisdemokraattinen CDU. Puolue menettää kuitenkin ehdottoman enemmistönsä. Kun se vuoden 1999 vaaleissa sai 56,9 prosenttia äänistä, osuus putosi nyt 41,1 prosenttiin.

SPD:n osuus oli Saksissa edellisvaaleissa vain 10,7 prosenttia, ja tulos heikkeni nyt vielä noin prosenttiyksiköllä.

Liberaalidemokraattinen puolue FDP ylitti viiden prosentin äänikynnyksen Saksissa. Vihreiden ääniosuus nousi hiukan Brandenburgissa, mutta ei silti riittänyt äänikynnyksen ylitykseen. Saksissa vihreiden kannatus jää alle prosentin.

Valtapuolueiden suosiota itäisessä Saksassa sijaitsevissa osavaltioissa ovat nakertaneet sekä Schröderin hallituksen kaavailema, sosiaaliturvaa leikkaava työreformi että Itä-Saksan korkea työttömyys ja länisosaa alhaisempi elintaso.

SPD kärsi vaalitappion myös kuun alussa Saarlandissa pidetyissä osavaltiovaaleissa. Puolueen kannatus romahti edellisvaalien 44,4 prosentista 30,8 prosenttiin.

DPA, Reuters, AP, BBC, YLE24

Lue seuraavaksi