Eduskunnan lisärakennus vihittiin käyttöön

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Eduskunnan lisärakennus on vihitty käyttöön juhlamenoin Helsingissä. Vihkiäispuheen piti eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd.).

Kiistelty rakennushanke on Lipposen mielestä vaatinut toteuttajiltaan siviilirohkeutta. Sitä ei hänen mukaansa ole eduskunnassa koskaan liikaa. Lipponen kiitteli rakennusta jo sellaisenaan taideteokseksi.

Rakennuksen siunasi käyttöön Helsingin piispa Eero Huovinen. Hän puhui nöyryyden puolesta muistuttaen, että talossa työskentelevät ovat palvelemassa kansaa.

Myös lisärakennushanketta eteenpäin vienyt eduskunnan entinen puhemies Riitta Uosukainen (kok.) kiitteli vihkiäistilaisuudessa lopputulosta. Hän muistutti, että tilanpuute eduskunnassa oli huikea.

Tilaisuudessa julkistettiin myös tiloihin tulevien taideteosten toteuttamiseksi järjestetyn kilpailun ensimmäisen vaiheen tulokset. Jatkoon pääsi yhteensä 12 ehdotusta, kaksi jokaisesta kuudesta kilpailukohteesta. Yhteensä ehdotuksia tuli 1 719.

Lisärakennuksessa on 200 työhuonetta kansanedustajille ja heidän avustajilleen. Rakennuksen tiloissa kokoontuvat lisäksi eduskunnan suuri valiokunta ja ulkoasiainvaliokunta. Katutasossa sijaitsee myös kansalaisten infopiste.

Näiden lisäksi rakennus pitää sisällään mm. oikeusasiamiehen kanslian, auditorion ja kokoustiloja.

Lisärakennus tuli maksamaan kalusteineen ja arvonlisäveroineen yhteensä 57,5 miljoonaa euroa.

STT