Allawi uskoo demokratian voittoon Irakissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvalloissa vieraileva Irakin pääministeri Ijad Allawi on kiittänyt Yhdysvaltoja maansa vapauttamisesta. Kongressissa pitämässään puheessa Allawi sanoi yhdysvaltalaisten tehneen suuria uhrauksia Saddam Husseinin syrjäyttämiseksi ja irakilaisten enemmistön olevan tästä kiitollinen.

- Irakissa tiedetään, että amerikkalaiset ovat tehneet, ja tekevät yhä, valtavia uhrauksia vapauttaakseen Irakin ja varmistaakseen maassa rauhan. Olen täällä kiittämässä ja lupaan, että uhrauksenne eivät ole turhia, Allawi lausui kiitospuheessaan kongressille.

Viime aikoina kiihtyneestä väkivallasta huolimatta pääministeri sanoi uskovansa terroristien häviävän ja rauhan ja demokratian voittavan Irakissa.

- Me onnistumme. Kamppailu on kovaa ja takaiskuja tulee, mutta me onnistumme, hän julisti.

Allawi myös toisti aiemman lupauksensa, että vaalit pidetään Irakissa suunnitellusti tammikuussa, vaikka jotkut ovatkin epäilleet hankkeen onnistumista.

Viimeaikaiset mielipidekyselyt eivät ole antaneet irakilaisten kiitollisuudesta Yhdysvaltoja kohtaan aivan samanlaista kuvaa kuin Allawi. Kyselyjen mukaan enemmistö irakilaisista toivoo liittouman joukkojen poistuvan maasta.

Myöhemmin torstaina Allawi tapasi myös toiselle virkakaudelle pyrkivän presidentin George W. Bushin.

Irak on syksyn presidentinvaalikampanjan kärkiteemoja Yhdysvalloissa, ja Bush toivoo Allawin myönteisistä lausunnoista tukea tiukassa kisassa demokraattien John Kerryä vastaan.

Reuters, AFP, BBC