Rumsfeld: Vaaleja ei ehkä koko Irakissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld myöntää, ettei tammikuuksi suunniteltuja Irakin vaaleja voida ehkä järjestää normaalisti maan kaikissa osissa. USA:ssa vieraileva Irakin väliaikainen pääministeri Ijad Allawi vakuuttaa, että vaalit kuitenkin pidetään suunnitellussa aikataulussa väkivallasta huolimatta. YK kritisoi Rumsfeldin ehdotusta tiukasti.

Ijad Allawi

Rumsfeld arvioi senaatin komitealle puhuessaan, että väkivaltaisuudet Irakissa saattavat kiihtyä tammikuuhun mennessä ja vaalit saatetaan joutua jättämään järjestämättä paikoissa, joissa väkivalta on kiivainta.

Tämä on kuitenkin parempi kuin se, ettei vaaleja järjestettäisi lainkaan, hän sanoi.

Presidentti George Bushin Washingtonissa tavannut pääministeri Allawi puolestaan vakuutteli, että vaalit järjestetään aikataulussa, koska irakilaiset sitä haluavat. Hänen mukaansa suurin osa Irakin 18 maakunnasta olisi valmis vaaleihin vaikka heti, ja väkivaltaisuudet keskittyvät kolmeen maakuntaan.

Irakissa vaaleja valmistelevan YK:n ryhmän johtaja Carlor Valenzuela kritisoi heti tuoreeltaan Rumsfeldin ehdotusta.

Valenzuelan mielestä ehdotus ei edistä vaalien aikaansaamista lainkaan. Lisäksi hän sanoo, että ehdotus vain saa jotkut ihmiset luulemaan, että heidät suljetaan tarkoituksellisesti vaalien ulkopuolelle.

Bush: Irakiin ehkä lisäjoukkoja

Presidentti Bush sanoi Allawin vierailun yhteydessä, että Irakiin voidaan tarvittaessa lähettää lisää joukkoja ehkäisemään väkivaltaa ennen tammikuussa järjestettäviä vaaleja. Myös Rumsfeld on myöntänyt, että joukkojen määrää voidaan joutua ainakin tilapäisesti kasvattamaan.

Allawi sen sijaan arvioi, ettei tarvetta lisäjoukkoihin ole.

Bush ja Allawi vakuuttivat yhteisessä tiedotustilaisuudessaan, että Irakissa tapahtuu vakaata kehitystä väkivaltauutisista huolimatta.

Allawi tapaa perjantaina YK:n pääsihteerin Kofi Annanin New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä.

Keskeiseksi keskustelunaiheeksi noussevat tässäkin tapaamisessa Irakin vaalit. Annan on esittänyt epäilyjä siitä, pitääkö vaalien aikataulu. Hän arvioi äskettäin Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa, ettei luotettavia vaaleja voida järjestää, jos turvallisuustilanne ei parane.

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf on torjunut Irakin ja Yhdysvaltain pyynnöt joukkojen lähettämisestä Irakiin. Myös Ranska on toistanut, ettei sen sotilaita viedä Irakiin osaksi Yhdysvaltain johtamia joukkoja.

AP, AFP, BBC