UNHCR:n Lubbers lisäisi Darfurin itsehallintoa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n johtaja Ruud Lubbers kannattaa Sudanin Darfurin alueen itsehallinnon lisäämistä keinona lopettaa siellä jatkuva väkivalta.

Viisipäiväiselle vierailulle alueelle saapunut pakolaiskomissaari myönsi, että ehdotus löyhästä liittovaltiojärjestelmästä voi olla kiistanalainen. Darfurin alueen kapinalliset ovat puoltaneet ajatusta jo vuosia.

Vierailun aikana Lubbersin odotetaan tutustuvan Darfurista paenneiden pakolaisleireihin Tshadissa ja Sudanissa sekä tapaavan Sudanin hallituksen edustajia.

YK on kuvannut Darfurin tilannetta maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi. Yhdysvaltain mukaan alueella on ollut käynnissä kansanmurha.

YK:n viimeisimpien arvioiden mukaan lähes 1,5 miljoonaa ihmistä on jättänyt kotinsa ja noin 50 000 on kuollut viime vuonna alkaneessa Darfurin kriisissä. Lisäksi miltei 200 000 Darfurin asukasta on paennut levottomuuksia rajan yli naapurimaahan Tshadiin.

YK:n turvallisuusneuvosto on vaatinut Sudanin hallitusta panemaan väkivaltaisuuksista syytetyt janjaweed-arabijoukot kuriin mahdollisten pakotteiden uhalla, mutta toistaiseksi ei ole saatu todisteita siitä, että näin olisi tapahtunut.

BBC, DPA, AFP, AP