Hyppää sisältöön

Vanhanen: Nato-optio säilytettävä

Pääministeri Matti Vanhanen sanoo, että Nato-jäsenyyden hakeminen säilyy Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan mahdollisuutena. Hänen mielestään jäsenyysoptiolle ei saa muodostua käytännön esteitä. Kokoomus löysi selonteosta heti lukuisia puutteita, ja sanoi selonteon antavan mahdollisuuden Nato-saivarteluun.

Vanhasen mukaan näköpiirissä ei ole syitä, jotka edellyttäisivät sotilaallista liittoutumista. Hän sanoo, että on tärkeää ylläpitää Suomen valmiutta yhteistoimintaan Naton kanssa.

Hallituksen mielestä EU:n on oltava uskottavampi ja entistä vahvempi toimija kriisinhallinnassa.

Vanhanen esitteli tiistaina eduskunnalle hallituksen turvallisuus- ja puolustus-poliittisen selonteon. Eduskunta käsittelee asiaa tiistaina ja keskiviikkona.

Lähetekeskustelun jälkeen eduskunta päättää perjantaina, käsitelläänkö mietintö ulkoasiain- vai puolustusvaliokunnassa.

Katainen: Nato-saivartelu alkaa

Oppositiossa oleva kokoomus löysi monia puutteita hallituksen turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta selonteosta.

Puolueen pj. Jyrki Katainen kaipasi hallitukselta selkeämpiä johtopäätöksiä suhteesta Natoon ja EU:n yhteiseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan.

Lähinnä Katainen ihmetteli sitä, miksi hallitus kirjasi selontekoon sellaisen Nato-option, joka antaa mahdollisuuden poliittiseen saivarteluun.

Natoa todellisena vaihtoehtona pitävä Katainen hämmästeli myös, miksei hallitus kyennyt päättämään rauhanturvalain uudistamisesta.

Myös jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen liittymien hiertää kokoomusta. Hallituksen haluaa liittyä sopimukseen vuonna 2012, mutta kokoomus lykkäisi liittymistä vuoteen 2020.

Siimes: Hallitus pimittää tietoa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes epäilee, että hallitus on pimittänyt tietoja turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa.

Hallitus ei kerro, miten ja mihin EU:n taistelujoukkoja käytetään. Siimes jopa epäilee, ettei tietoa kerrota kunnallisvaalien takia.

Myös rauhanturvalakiin tulevista muutoksista Siimes kaipasi tietoa.

Vihreille eniten harmia aiheuttaa miinakieltosopimukseen liittyminen. Liitto haluaisi Suomen sopimukseen mukaan jo vuonna 2006, kun hallitus ajaa vuotta 2012.

Perussuomalaisten Tony Halme taas sanoi, että Suomen pitää pysyä kaikkien sotilaallisten liittoumien ulkopuolella. Näin suomalaisia ei voida koskaan vetää taistelutoimintaa eri puolille maailmaa, Halme huomauttaa.

Halme muistutti myös, että Suomen pitäisi jäädä EU:n yhteisen maahanmuuttopolitiikan ulkopuolelle.

STT

.
.