1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Euroopan ensimmäinen kuuluotain matkaan marraskuussa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ensimmäinen eurooppalainen luotain ammutaan Kuun kiertoradalle marraskuun puolivälissä, kertoo Euroopan avaruusjärjestö Esa. Puolitoista vuotta kestävän matkansa jälkeen Smart-1-luotain kiertää Kuuta puolisen vuotta.

Smart-1:llä on lastinaan seitsemän laitetta Kuun pinnan ja ympäristön tarkkailemiseen. Kaksi laitteista on suomalaisia.

Merkittävä uutuus on aurinkovoiman vauhdittama ionimoottori, joka on kymmenen kertaa niin tehokas kuin nykyiset moottorit. Esa on koekäyttänyt moottoria nyt 3 300 tuntia. Kilometreissä se tarkoittaa 78:aa miljoonaa, johon polttoainetta on kulunut vain 52 miljoonaa kiloa.

Jos uutuus täyttää odotukset myös kuulennolla, se povaa hyvää vastaisille pitkille avaruusmatkoille, esimerkiksi lennoille Marsiin.

Smart-1-hanke aloitettiin kolme vuotta sitten. Luotain teki ensimmäisen koematkansa Ariane-5-raketin vauhdittamana tasan vuosi sitten.

Kuututkijoita kiinnostaa ennen muuta mahdollinen jää. Sen löytyminen olisi tuntuva lisäpotku toiveille pysyvän kuuaseman perustamisesta.

Esa valmistelee luotainta tutkimaan myös Merkurius-planeettaa. Aikataulusta päätetäneen tänä syksynä, mutta luotain laukaistaan aikaisintaan vuonna 2012, arvioi dosentti Juha Huovelin Helsingin yliopistosta.

AFP, YLE24

Lue seuraavaksi