Niinistö sitoo pääomaveron korotuksen tupoon

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö haluaa kytkeä pääomaveron korotuksen ansiotuloveron keventämiseen. Niinistön mukaan asiasta päätetään vasta syksyllä, jos työmarkkinoilla syntyy maltillinen tupo-ratkaisu.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö sitoo pääomaveron korottamisen ansiotuloveron keventämiseen.

Molemmista asioista päätetään vasta syksyllä, jos työmarkkinoilla syntyy maltillinen ja kattava yleisratkaisu, sanoi Niinistö Väli-Suomen sanomalehtien haastattelussa.

Jollei tupo toteudu, voidaan veroratkaisuja joutua harkitsemaan uudelleen, vakuuttaa Niinistö.

Hallitusohjelman mukaisesti pääoma-, yhteisö- ja korkotulojen verokanta päätettiin nostaa prosenttiyksiköllä 29 prosenttiin. Samalla sovittiin ansiotulojen verojen keventämisestä, mutta kevennykset hallitus on jo aiemmin sitonut maltilliseen tupoon.

Niinistö muistuttaa myös, että jos budjettiriiheen mennessä ei tulopolitiikasta tule mitään, on hallituksen mietittävä, mitä yleensäkin voidaan tehdä. Budjettiriihessä pitää tehdä täysipainoinen budjetti.

Jos veroja jotenkin kevennetään, pitää niillä olla jonkinmoinen vastapaino, Niinistö huomauttaa.

Ei intoa arvonlisäveroaleen

Valtion kirstunvartija ei ole kovin innostunut arvonlisäveron alentamisestakaan joillain aloilla.

Niinistö ottaa esimerkiksi Tanskan, jossa kokeilun mukaisesti supistettiin verotuloja, muttei saatu aikaiseksi työpaikkoja.

Suomessa on ehdotettu parturi- ja kampaamoalan sekä ravintoloiden ruokatarjonnan verotuksen keventämistä. EU:n ehdotuksen mukaan arvonlisäveroa voitaisiin alentaa palvelualoilla vuosina 2000-2002.