Valtionyhtiöiden tulokset heikkenivät

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan viime vuosi ei ollut valtion omistamille yhtiöille huono, vaikka tuloskehitys heikkenikin.

Valtionyhtiöiden omavaraisuusaste oli keskimäärin 46 prosenttia ja osakkuusyhtiöden 40 prosenttia, kertoi Tuomioja Valtion yhtiö- omistus 1998 -kirjaa julkistaessaan.

Kirjassa esiteltyjen 14 ison valtion- yhtiön yhteenlaskettu liiketulos oli viime vuonna 8,8 miljardia markkaa eli 12 prosenttia edellis- vuotta pienempi. Liikevaihto aleni kahdeksan prosenttia.

Kirjan viiden osakkuusyhtiön tulos pieneni kolmanneksella, 7,1 miljardiin markkaan, mutta liikevaihto kasvoi neljä prosenttia.

Valtion pörssiyhtiössä olevan osakeomistuksen arvo on noin 100 miljardia. Kaikkien valtion osakeomistuksien arvo kohoaa puolestaan 150 miljardiin.

Tuomiojan mukaan hallituksella ei ole tarvetta hakea eduskunnalta lisävaltuuksia valtionyhtiöiden yksityistämiseen. Tällä hetkellä hallituksella on valtuudet alentaa valtion omistusta valtionyhtiöissä noin 40 miljardin markan arvosta. Tämä on kaksinkertainen määrä siitä, mitä edellinen hallitus käytti.