1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK vetää asetarkastajiaan Irakista

YK on ryhtynyt vähentämään asetarkastushenkilökuntaansa Irakissa sen jälkeen, kun Irak perjantaina toistamiseen torjui yhteistyön YK:n asetarkastajien kanssa.

15 asetarkastajan ryhmä on lauantaina lentänyt Irakin pääkaupungista Bagdadista Bahrainin saarivaltioon, kertoi YK:n asetarkastusryhmän edustaja Caroline Cross.

Lähipäivinä Irakista poistunee vielä saman suuruinen tarkkailijaryhmä. YK:n asetarkastusyksikön UNSCOM:in täydestä vahvuudesta puuttuu siten noin 20 prosenttia.

Maahan jäävät noin sata tarkkailijaa pystyvät jatkamaan asetarkastuksia, kun Irak suostuu jälleen yhteistyöhön YK:n kanssa.

Irak on tilanteesta huolimatta sallinut asetarkastajien huoltaa valvontakameroita ja -laitteita.

Irakin hallitus vaatii maalle vuonna 1990 Persianlahden sodan seurauksena asetettujen talouspakotteiden poistamista ja YK:n asetarkastusyksikön johtajan Richard Butlerin erottamista ennen kuin se suostuu jatkamaan yhteistyötä YK:n tarkkailijoiden kanssa.

Yhdysvallat valmistelee iskua?

Kolmen länsimaan, Yhdysvaltojen, Ranskan ja Britannian korkea-arvoiset edustajat ovat koolla Pariisissa pohtiakseen toimenpiteitä Irakin taltuttamiseksi. Keskustelut käytiin suljettujen ovien takana eikä niiden sisällöstä ole kerrottu julkisuuteen.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton aikoo palauttaa Irakin kuriin ja noudattamaan YK:n päätöksiä. Clintonin ja tämän turvallisuusneuvonantajien kärsivällisyys alkaa loppua, kertovat hallituslähteet.

NBC-televisiokanavan haastattelemien diplomaattilähteiden mukaan mahdollinen isku saattaisi tapahtua jo ensi viikolla.

YK:n turvallisuusneuvoston jäsenistä Venäjä on ilmoittanut vastustavansa voimankäyttöä Irakia vastaan.