Risto Kuisma presidenttiehdokkaaksi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kansanedustaja Risto Kuisma valittiin lauantaina yksimielisesti Remonttiryhmän presidenttiehdokkaaksi ja puheenjohtajaksi. Puoluekokous sujui hartaan yksimielisyyden vallitessa, sillä Kuisman ehdokkuutta vastustaneita puoluehallituksen jäseniä ei päästetty sisälle kokoustiloihin.

Puoluekokous hyväksyi kannanoton, jossa vaaditaan eduskuntaa hylkäämään perustuslaki- uudistuksen, koska se heikentää presidentin valta-asemaa. - Suomen kansa tarvitsee vahvan johtajan, kannanotossa todetaan.

Oppositiota ei päästetty kokoustilaan

Yksi puoluehallituksen jäsen, oululainen Tuomo Nuorento, oli erotettu puolueesta lauantaiaamuna. Hän ja muutama muu Kuisman johtamistyyliin tyytymätön sai jäädä eduskuntatalon ulkopuolelle, kun kokousväki marssi sisään.

Kuisma ilmoitti alunperin puoluekokouksen olevan myös lehdistöltä suljettu, mutta myöntyi lopulta päästämään Suomen Tietotoimiston (STT) toimittajan paikalle.

Nuorennon mukaan hänet erotettiin, koska hän allekirjoitti kirjeen, jossa kahdeksan puolueen hallituksen jäsentä ja varajäsentä moitti Risto Kuismaa itsevaltiaasta toiminnasta, jäsenistön väheksymisestä ja vastusti tämän presidenttiehdokkuutta.

Kuisma syyttää vastustajia katkeriksi

Risto Kuisma katsoo, että vastustajat ovat vain katkeria, koska he eivät menneet eduskuntavaaleissa läpi tai koska he eivät päässeet edes ehdolle.

Omaa asemaansa puolueen yksinvaltaisena johtajana hän pitää täysin luonnollisena. -Remonttiryhmä oli alun perin yhden ehdokkaan tukiryhmä. Se on hyväksyttävä, jos siellä haluaa toimia. Ehkä tämä muuttuu, kun muita kansanedustajia tulee, Kuisma arveli.

"Puolue on yhtä kuin Risto Kuisma"

Remonttiryhmä jättää EU-vaalit väliin, mutta pyrkii presidentinvaalien avulla kehittämään vaalikoneistoa kunnallisvaaleja ja seuraavia eduskuntavaaleja silmällä pitäen.

Kuisma totesi, että yhden kansanedustajan puolue on parempi kuin puolue, jolla ei ole edustajaa ollenkaan.

- Puolue on yhtä kuin Risto Kuisma. Jos Risto Kuisma otetaan pois, mitä jää jäljelle, Kuisma kysyi.

Kuisma sanoi saaneensa vastustajiltaan tappouhkauksia, joista on ilmoitettu poliisille.