Gallup: Europarlamentaarikolta halutaan suomalaisten etujen ajamista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Äänestäjät edellyttävät europarlamentaarikolta kaikkein eniten sitä. että hän ajaa määrätietoisesti suomalaisten etuja. Tältä näyttää Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen Suomen gallupilla teettämän tutkimuksen perusteella.

Tutkimuksessa kysyttiin tuhannelta äänestysikäiseltä, mitä he pitävät todella tärkeinä asioina valitessaan parlamenttiehdokastaan.

Vastaajista 83 prosenttia mainitsi Suomen edun ajamisen todella tärkeäksi.

Seuraavaksi eniten pidettiin arvossa hyvää esiintymiskykyä ( 77 prosenttia ) ja kansainvälistä kokemusta ( 76 prosenttia ).

Puoluetausta vähemmän tärkeä

Myös Suomessa hankittu poliittinen kokemus painaa paljon ehdokasta harkittaessa. Sen mainitsi 70 prosenttia haastatelluista todella tärkeäksi.

Eurooppahenkisyyttä piti parlamentaarikon tärkeänä ominaisuutena enemmistö vastanneista eli 58 prosenttia.

Sen sijaan maakunnan asioiden ajamista piti todella tärkeänä alle puolet eli 44 prosenttia vastaajista. Maakunnallisuutta korostettiin Pohjois-Suomessa ja Väli-Suomessa enemmän kuin muualla maassa.

Puoluetaustaa sen sijaan Pohjois-ja Väli-Suomessa pidetään vähemmän tärkeänä kuin muualla Suomessa. Puoluetaustaa piti kaikista vastaajista vähemmistö eli 43 prosenttia tärkeänä.

Tutkimus tehtiin 11. - 21. toukokuuta.