1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ylitornion juustola on ruotsalaisten armoilla

Ylitorniolla toimiva Lapin Juustola hieroo tuotantosopimusta Ruotsiin.

Sopimuskumppanina on Ruotsin kolmanneksi suurin meijeri Norrmeijeriet, jolle Juustola valmistaa parhaillaan koe-eriä.

Lapin Juustolan omistajan, Riitan Herkku Oy:n toimitusjohtaja Jan-Erik Gustafsson sanoo, että sopimus olisi ratkaiseva koko Ylitornion Juustolan toiminnalle.

Gustafssonin mukaan ruotsalaisten kaavailema 200 tonnin vuositilaus tuplaisi Ylitornion tuotannon.

- Kaikki 200 tonnia tehtäisiin ensi vuoden aikana, jos ruotsalaiset hyväksyvät juuston laadun. Pelkästään koe-erät merkitsevät 20 prosenttia Ylitornion juustolan kokonaiskapasiteetista. Jos myynti onnistuu hyvin Ruotsissa, voi olla, että saamme tehdä juustoa vaikka kuinka paljon.

Gustaffsonin mukaan sopimus on kohtalon kysymys koko juustolalle.

- Jos tässä epäonnistutaan, olemme suurissa vaikeuksissa.

Norrmeijeriet aloittaa Ylitorniolla valmistetun Arctica-juuston koemyynnin joulukuussa.

Juustoa valmistetaan samalla reseptillä kuin Lapin poika -juustoa.