Arktiset alkuperäiskansat tuomitsivat Yhdysvaltain ilmastopolitiikan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Arktisten alueiden alkuperäiskansojen edusjärjestöt tuomitsevat Yhdysvallat siitä, että maa on kieltäytynyt liittymästä Kioton ilmastosopimukseen.

Kioton sopimus tähtää ilmaston lämpenemisen hillitsemiseen ns. kasvihuonekaasujen päästörajoitusten avulla. Hiljan julkistetun kansainvälisen selvityksen mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa nopeimmin arktisilla alueilla.

- Yhden valtion lyhytnäköinen talouspolitiikka ei saisi viedä voittoa kokonaisen kansan eloonjäämisestä, Inuit Circumpolar Conference -järjestön (ICC) johtaja Sheila Watt-Cloutier sanoi Islannin pääkaupungissa Reykjavikissa perjantaina.

- Inuitimetsästäjät, jotka putoavat jäihin ovat kytköksissä autoihin, joita ajamme -- Washingtonin on toimittava, Watt-Cloutier vaati. ICC edustaa 155 000 inuitia eli eskimoa, jotka asuvat arktisilla alueilla Kanadasta Grönlantiin. Hylkeitä ja jääkarhuja elannokseen metsästäviä miehiä on hukkunut jäihin, joiden ohentumisen katsotaan olevan ilmaston lämpenemisen syytä.

- Luulimme, että (maailmanlaajuinen ilmastonlämpeneminen) tapahtuisi satojen vuosien kuluttua, mutta -- nyt on kyse lapsistamme, sanoi Geir Tommy Pedersen, joka edusti kokouksessa saamelaisneuvostoa.

Ilmastonmuutoksen ennustetaan uhkaavan alkuperäiskansojen perinteisiä elinkeinoja. Tutkijat ennustavat, että vuoteen 2100 mennessä Pohjoinen jäämeri saattaisi olla kesäisin sula, mikä uhkaisi muun muassa jääkarhua sukupuuttoon kuolemisella.

- Ilmastonmuutoksessa ei ole kysymys vain säästä tai meren jääoloista -- kyse on taistelusta elämäntavan puolesta, Watt-Cloutier tiivisti.

(STT)