Yhtenäisyys-liitolle vaalivoitto Armeniassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Armenian neuvostoaikaisen johtajan Karen Demirtshjanin ja puolustusministeri Vazgen Sargsjanin johtama Yhtenäisyys-liitto näyttää voittaneen eiliset parlamenttivaalit.

Liitto on osittaisten tulosten mukaan saamassa noin 52,7 prosenttia äänistä.

Kommunistien ääniosuus on liki 15 prosenttia ja kansallismielisen Dashnak-puolueen 8 prosenttia.

Ety-järjestön tarkkailijoiden mukaan vaaleissa oli joitakin puutteita, mutta ne olivat edistysaskel kohti Etyjin periaatteiden toteuttamista.

Monet puolueet muun muassa valittivat sitä, että äänestäjiä käännytettiin vaaliuurnilta, koska heidän nimiään ei ollut äänioikeutettujen luetteloissa. Lisäksi Armenian kansallispuolueen johtaja Shan Arutjunian pahoinopideltiin erään vaalihuoneiston lähistöllä.

Äänestysvilkkaus oli noin 55 prosenttia.

Lupauksia elintason parantamisesta

Vaalikampanjassaan Yhtenäisyys-liitto lupaili muun muassa nostaa elintasoa talous- ja energiakriisin koettelemassa Armeniassa.

Puolueen poliittinen suuntautuminen on jossain määrin epäselvä, mutta sitä on luonnehdittu sekä keskustalaiseksi että vasemmistosuuntautuneeksi.

Puolueen vaalivoiton arvellaan myös heikentävän presidentti Robert Kotsharjanin asemaa, vaikka tämä onkin tukenut uutta yhteenliittymää. Demirtshjan oli Kotsharjanin vastaehdokas vuoden presidentinvaaleissa.

Kommunistit puolestaan haaveilevat paluusta neuvostotyyliseen talouteen sekä haluavat vahvistaa siteitä Venäjään.

Oikeistolainen ja kansallismielinen Dashnak taas on maan vanhin poliittinen ryhmittymä. Se perustettiin vuonna 1890 taistelemaan itsenäisyyden puolesta ja hallitsi itsenäisyysvuosina 1918 - 1921.

Puolue kiellettiin vuonna 1995, mutta sai jälleen luvan toimia tänä vuonna.

Puolue haluaisi maan muun muassa tiukentavan linjaansa Azerbaidzhanin suhteen Vuoristo-Karabahia koskevassa konfliktissa.

Vaaleissa valittiin 131 kansanedustajaa. 21 puoluetta oli asettanut yhteensä 1 629 ehdokasta. Äänikynnys on viisi prosenttia.